Свят

За неправилно декларирани подаръци: Бившият пакистански премиер бе осъден на 3 години затвор

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Имран Хан, който беше министър-председател на Пакистан беше арестуван в дома си в Лахор, съобщи полицията.

Това стана след като съд в столицата го призна за виновен в подкуп и го осъди на 3 години затвор. Бившата международна звезда по крикет е изправена пред множество съдебни дела по обвинения, които според него са политически мотивирани, откакто беше свален с вот на недоверие миналата година. Участието му в корупционни практики е доказано, съобщи пакистанската телевизия.

В предварително записано съобщение бившият премиер се обърна към пакистанците.

Пакистанци, докато това съобщение стигне до вас, аз ще съм арестуван и ще съм в затвора. Единственият ми призив към вас е да не си стоите вкъщи, тъй като аз не водя тази борба за себе си. Правя я за моя народ, за вас, за бъдещето на вашите деца. Ако не се вдигнете за правата си, ще живеете живота на роби.

Имран Хан, бивш министър-председател на Пакистан

Случаят, който доведе до ареста му сега, се отнася до подаръци, които е получил и не е декларирал правилно, докато е бил премиер.

Правният екип на Хан каза, че ще подадат незабавна жалба. Те се оплакаха, че не е била дадена възможност за представяне на свидетели, нито е било отделено време за събиране на аргументи.

През май Хан беше арестуван и задържан за кратко по обвинения в корупция в Исламабад, което предизвика масови безредици, по време на които поддръжници на неговата партия излязоха по улиците и се сблъскаха с полицията. Той отрича да е извършил правонарушения.

Хан отдавна предупреждаваше, че ще бъде арестуван, за да му попречат да участва в изборите, които трябва да се проведат преди края на годината. Парламентът вероятно ще бъде разпуснат, след като приключи мандата си през следващите две седмици, а националните избори ще се проведат до средата на ноември или по-рано.

Хан стана премиер през 2018 г. на вълна от обществена подкрепа, антикорупционен манифест и подкрепата на мощната военна върхушка.