Свят

Атентат срещу служители на спецслужбите в Пакистан, има ранени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Атентатор самоубиец се е врязал в камион, превозващ служители на силите за сигурност в Северозападен Пакистан. При атаката са били ранени най-малко осем души. Нападението е извършено в Пешавар, столицата на провинция, която граничи с Афганистан. Регионът е известен с присъствието на пакистанската талибанска групировка. Все още никой не е поел отговорност за атентата, но подозренията падат върху пакистанските талибани, които през последните месеци засилиха нападенията си срещу силите за сигурност.

Операцията по издирването е в ход. Вече сме нащрек заради предстоящия месец Мухаррам. Разположили сме екипи на всички входни точки на града. Първо ще разследваме инцидента, а след това ще можем да съобщим какво точно се е случило.

Харун Рашид - старши инспектор на полицията

Пакистанските талибани са отделна група, но са съюзник на афганистанските талибани. Те възобновиха своята дейност, след като талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., когато войските на Съединените щати и НАТО бяха в заключителния етап на изтеглянето си от страната след 20-годишна война.