„Продължаваме промяната“ и БСП постигнаха съгласие по приоритетите на правителството

„Продължаваме промяната“ и БСП са постигнали съгласие по приоритетите на правителството. Това стана ясно от съвместна пресконференция на техните ръководства след проведените преговори.

Приехме програма с ясни ангажименти и срокове какво ще се случи до края на годината като реформи и дейности. Надявам се, че ще успеем да направим всичко за интересите на България, заяви кандидатът за премиер от „Продължаваме промяната“ Асен Василев, настоящ финансов министър в оставка.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че това е първата среща от преговорния процес. На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко, добави Нинова. Дадохме си сметка и за слабостите ни, една от тях беше, че не подготвихме от началото още ясна програма със задачи и срокове, затова коригираме днес тази слабост. Екипи представени от всеки от нас ще изготви програма за 6 месеца с приоритети и законодателна рамка, съобщи тя.

Тъй като ни липсваше добра комуникация в предишния кабинет, предлагаме нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат. Уверени сме, че общото, което ни събира и доброто, което свършихме може да продължи с ясна конкретна амбициозна програма, каза Нинова.

Министерствата, ресорите ще оставим за втори етап на нашите разговори, по-важно е да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите 6 месеца, посочи Нинова.

Утре имаме среща с колегите, които напуснаха ИТН, добави Василев. Стана ясно и че от ПП окончателно са затворили вратата за Тошко Йорданов и Слави Трифонов.

По темата за изгонените 70 руски дипломати, Нинова каза, че призовават дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и да се нормализира диалогът- „и да се възстанови, така че да е в интерес на българския национален интерес“, посочи Нинова.

Василев каза, че дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати, да работят нашите дипломати за българския интерес, дипломатите на Руската федерация ще работят за Руската федерация през нормализиране на диалога и от двете страни, каза още Василев. 


В 15:00 ч. започва срещата на „продължаваме промяната с представители на „Демократична България“, а утре мандатоносителите ще се срещнат и с отцепници от „Има такъв народ“.