Европа

Папата се помоли за мир по света и благослови болни хора в португалския град Фатима

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Десетки хиляди вярващи аплодираха папа Франциск при пристигането му във Фатима, световно почитано светилище, посветено на Дева Мария, по време на голямо католическо младежко поклонение в Португалия. Множеството от 200 000 души, според властите, се събра на огромния площад на светилището на Фатима в централна Португалия и аплодираше, докато въртолетът, който докара 86-годишния понтифик от Лисабон, прелетя над него. Поклонниците крещяха и махаха, докато папата, облечен в бяло расо, бавно минаваше покрай тях на своя папамобил. Той спря няколко пъти, за да му донесат бебета, които благослови.

Папа Франциск изброи списък с болни и младежи с увреждания в параклиса, построен на мястото, където се казва, че Дева Мария се е явила на три овчарчета през 1917 г., и ще произнесе реч. Фатима привлича милиони поклонници от цял свят. Светилището се асоциира с апокалиптични пророчества за ада, за световните войни и за съветския комунизъм.

Заради посещението до Фатима Светия отец напусна за кратко португалската столица Лисабон, където се състоят Световните дни на католическата младеж - важна за католиците събитие, в което участват близо един милион младежи. Франциск ще се върне в Лисабон за молитвено бдение тази нощ, а утре ще отслужи заключителната за визитата си меса. На нея ще бъде огласено мястото, на което ще се състои следващото издание на религиозния фестивал.

Историята за Фатима датира от 1917 г., когато три деца на възраст между 7 и 10 години казали, че Дева Мария им се е явила шест пъти и им е разкрила три тайни. Твърди се, че Светата Дева е показала на децата видения на ада, предсказала е края на Първата световна война и началото на Втората световна война, както и възхода и краха на съветския комунизъм.

По времето, за което се предполага, че Богородица се е явила на децата, в Европа още бушува Първата световна война, а португалската католическа църква е обхваната от криза, след като Португалия въвежда антицърковни законови мерки, като например забрана на религиозното образование в училищата.