Общество

В сезона на пожарите: Огнеборци разказват за битката със стихиите

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

А освен че гасят пожари в екстремните горещини, огнеборците помагат и при наводнения. В следващия репортаж ви срещаме с хората, призвани да спасяват. Какви са предизвикателствата пред тях - разказва Теодор Лазаров.

Радослав Минков и Пламен Георгиев са опитни пожарникари. Радослав е огнеборец от 18г., а Пламен - от 11. Изправяли са се пред най-различни бедствия. Последното предизвикателство пред тях бяха горските пожари в Гърция.

Повече от 40 градуса, защото бяхме на летището в Солун. Четири нощи спахме там и всичко беше напечено на 50 градуса на слънце.

инсп. Радослав Минков, IV-та районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението

Имаме професионални дрехи, които са за горски пожари и допринасят за жегата още повече. Дълги ръкави, дълги панталони...

Пламен Георгиев, старши пожарникар в V-та районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението

„Ние сме свикнали, палатките ни са пригодени както за 40-градусови жеги, така и за -20 градуса, както когато ги ползвахме при земетресението в Турция“, споделя инсп. Минков.

В южната ни съседка българските огнеборци работиха със своята техника. Машините са различни, а някои пожарни коли събират около 3 тона вода.

„Когато е натоварено в рамките на 3-4 минутки свършва тази вода“, обяснява Пламен Георгиев – старши пожарникар в V-та районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението.

„Ставахме сутрин в 6ч., закусвахме, отивахме на камионите и отивахме да гасим, къдеот ни кажат гърците. Не мога да кажа колко огнища сме изгасили, но имаше дни, вкоито гасяхме до 21, 22 вечерта“, посочва инсп. Минков.

Но огънят не е единственото предизвикателство. Пожарите се притичат на помощ при наводнения, земетресения, катастрофи и всякакви сигнали за помощ.

За една минута трябва да сме излезнали от службата - всички, облечени и готови за самия сигнал. Най-лошото е, когато има пострадали дечица.

Пламен Георгиев, старши пожарникар в V-та районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението

„Аз не обичам някой да пристига на произшествието преди мен“, казва инсп. Минков.

А освен, че поставя пожарникарите в опасни ситуации, професията им ги лишава от времето им със семейството.

„Нашите жени и близки ни разбират и знаят в какво се спускаме всеки един ден“, казва старши пожарникар Георгиев.

„Благодаря на моето семейство. В дните, в които ме няма, жена ми се грижи за тях. Тя също е пожарникар от 11г.“, споделя инсп. Минков.

Огнеборците са категорични - за да си пожарникар трябва смелост. Но трябва и хладнокръвие, което да ти позволи в напрегната ситуация да си спокоен и да вземеш правилното решение. За Евронюз България, Теодор Лазаров