Общество

След мисията в Гърция: Всички български пожарникари се прибраха у нас

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Всички български пожарникари, командировани да помагат при пожарите в Гърция, вече са у дома. Около обяд огнеборците се прибраха у нас. В София те бяха посрещнати от директора на пожарната, който предупреди, че в България също има опасност от пожари.

Пристигайки в София, българските огнеборци докладваха на директора на пожарната Александър Джартов, че са изпълнили мисията си успешно.

Петдесетте пожарникари се прибраха у нас заедно с оборудването на българската служба, с което са работили в южната ни съседка.

От миналата седмица до сряда до вчера, което са 9 дни. Бяхме на остров Корфу, през които гасяхме горските пожари там.

Калоян Дончев, ръководител на пожарникарския екип

На Корфу българските пожарникари са си партнирали единствено с колегите си от Гърция. А през последните години мисиите в чужбина не са рядкост.

Времето става все по-топло, дъждовете намаляват и горските пожари са често срещана стихия.

Калоян Дончев, ръководител на пожарникарския екип

Директорът на пожарната благодари на огнеборците за работата им в Гърция, след което ги прати да си починат след мисията, но им напомни, че у нас пожаороопасният сезон също тече.

„В момента имаме навлязъл от Турция пожар в района на село Матучина. Изпратили сме екипи, които оценяват ситуацията, така че да сме сигурни, че ще можем да се справим“, каза Джартов.

Завърналият се от Гърция пожарникарски екип е втората българска група, която се притече на помощ на южната ни съседка. За мисията в чужбина за тях остава единствено удовлетворението от добре свършената работа.

Разговарях с ръководителя на модула – това е най-голямата им награда.

Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението"

Към момента няма индикации от гръцка страна за нужда от още подкрепа, но ако такава се наложи - ще бъде изпратена.