Европа

Разказ от първо лице – за мисията на българските огнеборци в Гърция

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Част от българските пожарникари, участвали в потушаването на големите пожари в Гърция, се прибраха на родна земя. За преживяното и най-трудните моменти - с тях ни среща Анелия Джамбазка.

 

Ето какво споделиха двама от българските огнеборци, завърнали се от Гърция:

мл. инсп. Светослав Матеин:

Бяхме около Солун, базата ни беше на летището. Давахме изнесени дежурства в град Полигирос, който отговаря като главна пожарна за Халкидики.

Нашата роля е превантивна и евентуално ако възникне пожар, имаме пилотна кола – грък, който отговаря само и единствено за нас – отиваме и започваме гасителна дейност.

Характерното в случая е, че влажността - дори на живите дървета, не на изгорелите – е много по-ниска от тази в България. Много лесно запалими са, дори зелените дървета. Има много специфичен вятър, който си мени посоките. Не се ли хване в зародиш даден пожар, картината става доста апокалиптична.

 

инсп. Мартин Иванов:

Ситуацията в Гърция всяко лято е пожароопасна. Затова всяка година специализирани екипи от ЕС са предислоцирани там за гасене на горски пожари. Имаше и екипи от Румъния, Полша, Словакия. Реално, това е смисълът на Европейския съюз – да си помагаме взаимно.

Аз съм офицер за свръзка на българския модул, което означава, че през мен минава координацията между българския модул, гръцките служби и ЕС.

В момента 50 наши колеги са на Корфу – доизгасяват големите горски пожари, които възникнаха преди седмица. Работата е изключително тежка, защото сега ги няма големите пламъци, които да се гасят, но има тежък физически труд за доизгасяване на горящите огнища по периметъра на пожара и тлеещи огнища вътре в самия пожар. Колегите ще бъдат там до петък, след това нашата мисия приключва. За август има нови страни от ЕС, които ще бъдат предислоцирани в Гърция – Франция, Малта, Словакия, Германия.

 

Целия разговор вижте във видеото.