Европа

Гръцките власти увеличиха глобите за подпалвачи до 30 000 евро

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Активен пожар в района Малевизи на гръцкия остров Крит, на 9 километра от град Ираклион, се разраства. Огнените фронтове в Ханя и Крусонас, които избухнаха вчера, са овладени от пожарникарите. Все още не са известни обстоятелствата, при които е избухнал пожарът и дали се дължи на човешка дейност. Властите увеличиха глобите за подпалвачите до 30 хиляди евро.

Тежка е равносметката след пожарите в Гърция до момента.

От началото на годината в южната ни съседка са изгорели общо около 550 000 декара, което е с 30% повече от средното за годината в страната.

Само през втората половина на юли в Гърция имаше 7 мащабни горски пожара. Те бяха на островите Корфу, Родос и Южна Евбея, както и в Егио на Пелопонес, Танагра и Неа Анхиалос в Централна Гърция и Куварас край Атина. Средностатистически в южната ни съседка изгарят около 435 хиляди декара годишно.

Много хора изгубиха поминъка си.

 

Това е катастрофа. Защото основният доход на този остров е от туризъм. Ако сега имаме отменени резервации и хора, които не искат да посещават острова, защото се страхуват, това ще бъде катастрофа за този остров. За всеки гръцки остров.

Василис Софитсис, управител на фирма за поддръжка на имоти в Корфу

Междувременно броят на горските пожари не е значително повишен към момента в сравнение с предишни години. 

Значимо влияние върху мащабите на пожарите през юли са имали метеорологичните условия на изключително горещо и сухо време.  

 

На първо място загубих живота си. Не ме интересуват парите, а животът ми. Защото тук беше моят живот. Аз живея тук. А сега нямаме нищо. Разплаках се, когато го видях за първи път. Не можех да спра да плача и не съм единственият.

Димитрис Зарарис, собственик на конюшня

Заради сериозните поражения властите предприеха сериозни мерки.

Подпалвачите на пожари ще бъдат наказвани с рязко увеличени глоби, заяви гръцкият министър на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас. Глобите ще се увеличат до и над 30 хиляди евро. Много от пожарите в континенталната част на Гърция и островите ѝ това лято са били умишлено подпалени, смятат властити.

Този ход цели на първо място превенция, като глобата може да се удвои при повторно нарушение. Подпалвачите биха могли да бъдат принудени също да заплатят разходите по гасенето на пожарите. Досега законът предвиждаше глоби от 300 евро до максимум 5000 евро.

В случай на палеж извършителите биха могли да отидат в затвора.

Много от пожарите са причинени от небрежност, като например изгаряне на градински отпадъци, запалване на барбекюта при ветровито време или прехвърчане на искри при заваряване и триене.

Властите в Гърция признават, че залавянето на подпалвачи е трудно. Заради юлските пожари са извършени 21 ареста при около 1500 горски пожара в цялата страна, регистрирани за един месец.

Това лято загинаха петима души, сред които двама пилоти на самолет, който гасеше пламъци, а около 19 000 туристи трябваше да бъдат евакуирани от популярния ваканционен остров Родос.