Европа

Метелкова: Град в града в сърцето на Любляна

От Кристиян Юлзари Кристиян Юлзари Репортер

Квартал Метелкова е град в града в сърцето на Любляна. Той обединява артисти от различни жанрове и показва силата на изкуството във всичките му форми. 

Днес изрисуваните със шарени графити сгради в квартал Метелкова някога са били политически затвор и военни поделения. След разпадането на Югославия мястото е изоставено и постепенно десетки артисти от словенската столица го припознават като пространство, на което да творят.

"Можете да си представите… Изоставени сгради на бивш затвор и военни поделения. Градските власти често прекъсвали електрозахранването и водоснабдяването в квартала, за да принудят хората да напуснат", казва Милица Римановска, хостел Celica.

"Вече беше решено, че мястото ще се използва за изкуство. По-късно обаче общината прецени, че иска тук да се построи бизнес център", допълва скулпторът Бостян Новак

През 1993 г. в Метелкова пристига тежка техника, за да разруши квартала. Над 200 души образуват жива верига с телата си, противопоставяйки се на намерението на общината. Скулпторът Бостян Новак е един от първите жители на Метелкова и така вече повече от 30 години. Пристига на десетия ден от протестите срещу разрушаването на квартала.  

Ателието на Бостян се намира в една от многото шарени сгради в Метелкова. Там той създава своето изкуство, вдъхновено от света, който го заобикаля. Освен него, в Метелкова има барове с различни стилове музика, гей клуб, работилница за велосипеди и площад, обособил се като място за срещи и социализация.

В Метелкова насилието и дискриминацията не се толерират. В другия й край се намира сградата на бившия затвор. След 2003 година тя е преустроена в хостел, който посреща туристи от цял свят. 20-те бивши килии днес са превърнати в произведения на изкуството с помощта на художници от различни националности.

"През 1988 г. в този политически затвор е бил интерниран нашия бивш министър-председател Янез Янша за това, че е написал анти-югославски памфлет", разказва Милица Римановска, Celica.

Две от килиите във вече бившия затвор са все още запазени. Там посетителите могат да видят как са живеели затворниците.