Политика

Премиерът за наследеното от служебните кабинети: Гасим пожари за милиарди левове (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Наложи се да гасим пожари буквално от първия ден. Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи, от които могат да произтекат тежки последствия за икономиката и хората в страната“, заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на пресконференция по повод управленските приоритети и какво е свършил кабинетът му през изминалите 60 дни.

„Искам да разбия мита, че служебните правителства работят безупречно като противопоставяне на редовното правителство“, допълни той. Според него всеки служебен министър и работата му трябва бъде оценяван индивидуално, а като положителен пример даде Крум Зарков, министър на правосъдието в предишния кабинет.

На пресконференцията участват и министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

„В някои от случаите става въпрос за очевидни управленски грешки“, подчерта Денков, цитиран от БГНЕС. Премиерът отбеляза, че служебното правителство у нарушило закона за бюджета като не представило предложение за редовен бюджет през м. г., а след което представи бюджет със заложен дефицит над 6%.

Министър-председателят даде пример с Плана за възстановяване и устойчивост, където също има значително забавяне. „Ако правителството успее да навакса това забавяне, Денков подчерта, че 1,4 млрд. лв. следва да влязат в бюджета за настоящата година.

Той коментира и „невъзможността на служебния кабинет да се справи с проблемите, свързани с Пловдивския панаир, с Държавната консолидационна компания, неремонтираните язовири, ПАВЕЦ „Чаира“ и пр.“МРРБ: нека отново да стане ясно, за 3 дни, между 5 и 7 юни, това редовно правителство застъпва, АПИ входира и оценява над 300 хил. страници подадени заявки за текущ ремонт за поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа“, каза още Денков и посочи, че очевидно това се е случило, за да може бързо да се приключи процесът.

„Министърът много бързо възложи преглед и той показа, че част от условията при заданието са незаконосъобразни и прекрати поръчката“, допълни той.

Той посочи и ВиК проектите по Оперативна програма „Околна среда“, висящите поръчки в АПИ и обясни, че има отворени оферти за 500 – 600 млн. лв. за ремонти на републиканската пътна мрежа, както и че АМ „Струма“ отново нищо не е направено.

„Оказа се, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция“, съобщи Денков и подчерта, че Турция има достъп до българските пазари, но страната ни няма такъв до турските. 

"Турската фирма "Боташ" получава достъп до българския и до европейския пазар без обратното да е вярно! С други думи, нямаме достъп до турския пазар. Задавайки от служебно правителство един дългосрочен договор за 13 години задължава държавата със стотици милиони лева годишно, милиарди лева за тези 13 години, дори при положение, че България не внася заложените количества газ. Разбира се, министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България с пълно уважение към турската страна, но той е поставен в една изключително трудна и неизгодна позиция".

Премиерът съобщи, че ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат препратени към прокуратурата.

 

Парите за пътища

Разговорите за "Боташ" наистина вървят бавно. В конкретния договор стремежът ни е в максимална степен да изравним страните. 13-годишен ангажимент, договорен в период от седмица-две. Ще се опитаме да оптимизираме до максимална степен обемите, така че срещу една фиксирана сума да имаме максимален обем", коментира енергийният министър Румен Радев. 

Според финансовия министър Асен Василев работата с парламента по приемане на забавените законопроекти е много интензивна и България ще успее да изпрати искане за второ плащане по Плана за възстановяване до края на септември. Работи се интензивно за два ключови забавени проекта - на промени в закона за енергетиката и вече приетия в правителството проект за промени в Закона за обществените поръчки.

Новите процедури за пътно поддържане ще бъдат обявени в петък, като в методиката за оценка ще залегне само показателят най-ниска цена, обяви от своя страна регионалният министър Андрей Цеков. Допълни, че промените в тарифите за тол таксите ще бъдат готови за внасяне в МС през септември.
Цеков обясни, че е разпоредил на „Автомагистрали“ да спре всякакво превъзлагане на дейности по договори, които са й възложени от АПИ.

До края на август ще е готов доклад на МРРБ какво да се прави и със заварените замразени проекти, свързани с магистралите.

Цеков обяви още, че е поискал държавната финансова инспекция да провери всички вик дружества за възлагането на обществени поръчки по оперативна програма "Околна среда" заради наложени значителни финансови корекции.