Добро Утро, Европа

Сдружение на малките и средните бензиностанции: Отстъпката от 0.25 лв. за литър гориво е неприложима за нас

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Голяма част от малките и средни бензиностанции в България не можем да се включим в тази помощ, защото ние нямаме тези средства, с които оперират големите вериги. И не можем да вземем такъв пасив от капитал спрямо отстъпката, която искат да я дават – тя при нас е просто неприложима. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Дойчин Лазаров от Националното сдружение на малките и средните бензиностанции, по повод решението на парламента да гласува помощ от 25 стотинки на литър гориво. Той добави, че става дума за между 2500 и 3000 обекта в страната.

 

Ние сме на ръба на оцеляването, не можем да инвестираме нито хиляда, нито пет хиляди лева, тъй като ние работим със семействата си, работим с много малък капацитет и средствата ни са много ограничени. А за да инвестираме капитал, който ще ни се връща след това, ние не можем да издържим. Ако искат да направят тази услуга, те нещата са много прости. Могат да го направят с купони, да се раздават на клиенти, които зареждат при нас, те да ни дават тези купони и да ги отчитаме. А може също така и да се превеждат парите, при закупеното от нас гориво да се правят тези 25 стотинки отстъпка и ние да си ги калкулираме в това нещо. А така, както го предлагат, нашите средства за ден, за два, за три, веднага ще бъдат изчерпани.

Дойчин Лазаров, Национално сдружение на малките и средните бензиностанции

Целта тук е да се закрият малките бензиностанции, това е една от основните цели, убеден е Лазаров. Защото ние им пречим, поддържаме ниски цени. Когато ние изчезнем от пазара, тогава цените ще бъдат значително по-високи, прогнозира той.


Цялото интервю вижте във видеото.