Свят

Ердоган е заявил на Путин, че продължава с усилията за възобновяване на зърнената сделка

От Euronews България Euronews България
Erdogan Putin AP Снимка: AP архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е договорил с руския си колега Владимир Путин за скорошното му посещение в Турция. Това съобщи Дирекцията по комуникации към турското президентство след състоялия се телефонен разговор между двамата лидери, предаде БТА, като се позова на турската държавна телевизия ТРТ-Хабер. Датата на посещението не се уточнява.

От пресслужбата на Кремъл също потвърдиха, че се извършват подготовки за евентуална среща между двамата лидери.

По време на телефонния разговор двамата държавни ръководители са обсъдили и вариантите за възобновяване на действието на споразумението за износ на зърно от украински пристанища. Ердоган е посочил, че Турция ще продължи да полага активни усилия и използва дипломацията за възобновяването на действието на т. нар. зърнена сделка.

Турският президент изтъкна значението на Черноморската инициатива, която според него представлява "мост на мира", информира Дирекцията по комуникации на турското президентство, посочва ТРТ-Хабер.

Миналия месец Москва преустанови участието си в "зърнената сделка". 

Спирането на действието й за дълго време няма да е от полза за никого, а най-много ще пострадат слабо развитите страни, които имат нужда от зърно, казал Ердоган, като добавил, че цените на зърното са се повишили с 15 процента след прекратяването на действието на сделката за зърното.

Междувременно пресслужбата на Кремъл потвърди „готовността на Москва да се върне към сделката за зърното, когато Западът изпълни нейните условия“, информира ТАСС. 

Потвърдена е готовността за връщане към Истанбулските споразумения, веднага щом Западът действително изпълни всички фиксирани в тях задължения към Русия, съобщи пресслужбата на Кремъл. 

Русия е решена да си сътрудничи с Турция и с други заинтересовани страни в разработването на варианти за доставка на руско зърно на нуждаещите се страни, е казал Путин.

„Турският държавен глава изтъкна по време на разговора, че не трябва да се предприемат стъпки за ескалация на напрежението в рамките на руско-украинския военен конфликт“, информира още турската телевизия ТРТ-Хабер.

Ердоган благодарил на Путин за изпратените от Русия самолети-амфибии за гасене на горските пожари в Турция. 

Турският лидер също така изрази задоволство от нарастващия интерес на руските туристи към Турция.

Президентите на Русия и Турция обсъдиха още развитието на търговско-икономическите връзки между Москва и Анкара, реализирането на проекти в енергийния сектор и сътрудничеството в областта на туризма.

Страните изразиха задоволство от устойчивото нарастване на стокообмена между страните, който в края на миналата година се удвои, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.