Политика

Ивайло Калфин: Ситуацията не води до прекъсване на дипломатическите отношения

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Ситуацията е драматична, степента на драматичност ми е трудно да определя, но е към високите степени. Това не води до прекъсване на дипломатическите отношения, даже се надявам да не се стигне до най-лошото развитие – затваряне на посолства. Но при всички случаи е едно поредно тежко сътресение в двустранните отношения. Това каза в „Добро утро, Европа“ бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин относно развитието на българо-руските отношения през последните дни.


Аз не видях убедителни аргументи, включително в нотата на правителството за изгонване на толкова служители на руското посолство. Но в интерес на истината, една държава не е длъжна да дава аргументите за това. Но когато гониш 70 души, трябва нещо много важно да се е случило, убеден е Калфин.


На въпрос дали не можеше вместо това да се изгони направо посланик Митрофанова, бившият външен министър отговори така:

 

Това не може да се случи. Посланикът е ръководител на дипломатическата мисия, но той се различава от другите служители, включително и от дипломатическите. Посланикът е представител на държавния глава пред другия държавен глава.

Ивайло Калфин

Калфин коментира и каква е вероятността да бъде съставено ново правителство в рамките на сегашния парламент.


За мен всичко зависи от готовността или въобще от желанието на политическите партии да отидат на избори. Съставянето на стабилно правителство би означавало много политически компромиси, включително то трудно може да се състави, без да участват ГЕРБ или ДПС по някакъв начин в това управление, каза той.


По повод приключилата среща на върха на НАТО в Мадрид, бившият външен министър сподели, че вероятността за трета световна война (както прогнозират някои анализатори) все още звучи като една трудно осъществима, даже неосъществима проекция на това, което следва. Въпреки че, съдейки по действията в Русия, аз не виждам нито едно основание за започване на тази война, отбеляза Калфин. Включително едно от последствията е, че Русия се опитваше да избута НАТО по-далеко, а всъщност даде не само нови членове, но и нов смисъл на НАТО, допълни той.


„Дипломацията постигна успех, политиците го провалиха. Беше договорено споразумение, голяма част от българските искания са в него и с тях се ангажира ЕС. Премиерът не отиде да защити това предложение пред парламента, той се скри зад парламента. На практика то беше прието от опозицията“, беше неговият коментар по отношение на „френското предложение“ за спора между България и РСМ.


Цялото интервю вижте във видеото.