Euronews Primetime

Президентът връчи мандат на Асен Василев

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на номинирания от „Продължаваме промяната“ Асен Василев. По-рано днес премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че именно Василев ще получи мандата.

България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. По Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш.

Това каза президентът Румен Радев, който връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“. Премиер ще бъде Асен Василев, както по-рано днес съобщи Кирил Петков.

Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, надеждна защита на обществения интерес, а това значи отговорност и усилия за съставяне на правителство, което да отговори на интересите на българските граждани.

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България.

"За мен това е една огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме Кабинет. Важно е също така той да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на българската държава така, както и първият кабинет на ПП го прави. Благодаря за мандата", коментира Асен Василев.

Подробности - във видеото.