Цвят

Полският град Жешов предлага устойчиво решение за горещите вълни

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Това е Жешов – един от най-зелените градове в Полша ... благодарение на усилията му за създаване на повече зелени пространства.

Те се оказаха добре дошли при скорошната гореща вълна, която вдигна температурите до 35 градуса по Целзий, доста над средните за града.

В нашия град има много зелени площи, засадени дървета, където можем да потърсим подслон, когато има такива горещи дни.

Мария – жителка на Жешов

С местен екоактивист тествахме разликата между измерените температури под дърво и на слънце.

„Вече е 43 градуса. Градската политика се промени към по-добро. Засаждаме дървета, градската управа засажда още повече, но се грижи и за старите дървета“, обяснява Мирослав Рушала – екоактивист

Дърветата функционират като естествени разхладители за градовете. Те създават микроклимат, който води до понижаване на температурите.

Оставени на пряка слънчева светлина, термометрите могат да покажат доста над 50 градуса, но под дърво техните показания са много по-ниски.

„26 градуса. Разликата е почти 20 градуса“, казва Рушала.

Покриването на града с възможно повече зеленина е резултат от съвместната работа на местната власт и неговите жители.

Попитахме хората къде биха искали да има нови дървета. Това е важно, защото обитателите най-добре знаят къде има нужда от сянка, къде има нужда от зелени площи. Тази година Жешов ще бъде обогатен с още 1000 дървета.

Артур Гернан – говорител на общинския съвет на Жешов

Поддържането и засаждането на дървета е един от начините за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне и горещите вълни, които заливат Европа. Но и дърветата могат да станат жертва на промените в климата и произтичащите от тях събития като горски пожари.

 

От Жешов, за Euronews, Магдалена Ходовник