Култура

„Тихият убиец“: Как да спрем хроничното възпаление и да бъдем здрави в модерния свят?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Има много забулени тайни, които разкриваме в книгата „Тихият убиец“. За жалост покрай цялата тази забързаност, с която живеем, не обръщаме внимание на много неща. Голяма част от хората имат затруднения с храненето – особено с деца, прибягват към бързи решения, пропускат закуската. Вечер доста хора прибягват към алкохола. Трябва да намерим време и да ни е приоритет да си приготвяме храната. Иначе нямаме контрол върху нея – с какви мазнини е, както и с какво качество.“

Това казаха в студиото на „Добро утро, Европа“ Емилия и Иван Василеви – нутриционисти и функционални треньори, създатели на проекта „Functional Bodies“ и автори на книгата „Тихият убиец“.

„Години наред аз лично се развивах в тази индустрия на фитнеса и здравословното хранене. Когато се запознахме с Еми аз я обучих на всички неща, които знаех, тя пък ми помогна да се храня по-здравословно и заедно създадохме „Functional Bodies“, където даваме съвети как хората да бъдат по-здрави“, разказа Иван.

Всички неща са като инструмент, който можем да използваме. Ако гледаме да се храним балансирано е добре да си броим калориите в рамките на максимум 2-3 седмици, после можем да спрем да го правим, просто да имаме яснота колко да консумираме. Ако искаме да сваляме килограми и мазнини е добре човек да знае какво поема. Най-добре е да разкараме силно преработената храна от менюто ни. Например пържените картофи, саламите и т.н. Дали ще се храним с кето, въглехидратно, периодично гладуване, всичко е въпрос на цели.

Иван Василев, нутриционист

„Аз готвя всеки ден по няколко пъти. Помощниците в моята кухня са много. Личният пример е много важен за децата. Всякакви диети са изключително популярни, но важното за мен е да ядем сезонна храна, биологично отгледана, от добри фермери, ние сме си намерили такива, на които имаме доверие. Нямам нищо против екзотичните плодове, но те не винаги са най-добрата храна за нас. Според мен трябва да наблегнем на нещата, които се отглеждат тук и са пресни“, каза Емилия.

„Ние сме изключително небалансирани в днешно време. Не спим достатъчно, движим се малко. Вкарваме доста малко нутриенти в организма. Имаме дефицити на Омега 3, 9, Б12. Всички тези неща водят до дисбаланс в тялото ни. Когато искаме да накараме тялото ни да работи, трябва да се върнем към баланса. Човек е хубаво да се ограмотява всеки ден. Ако се храним всеки ден с преработени храни – това ни води към дисбаланса. Нашето ежедневие е доминирано от захарта, има я навсякъде, дори в цигарите, за да ги направят още по-пристрастяващи. За да може да сме балансирани на базата на сладкото е добре да използваме естествени подсладители като стевията“, посочи Иван.

В тези летни моменти тема номер е едно е да покриваме дневната ни дажба за вода. Не приемаме това, което трябва да приемаме. Ние лично вярваме, че водата, която трябва да се приема е вашето лично тегло умножено по 40мл., ако да речем сте 60кг – 2.4 л. Това е минималното количество.

Емилия, нутриционист

„Има начин да забавим стареенето. То е до голяма степен генетичен фактор, но има значение и как се храним, как менажираме стреса. Ние имаме техника за дишане, която много помага. Консумирането на захар, кафе също повишава нашето ниво на дишане. Зависи и от това колко спим. Трябва да имаме време за почивка и не трябва да прегаряме“, подчерта Иван.

„Аз наистина вярвам, че ние можем да направим повече, отколкото пластичната хирургия с упражнения за лице. Имаме и такава програма. Какво се случва със счупена ръка, която е гипсирана? Така ние гипсираме лицето си с ботокса. Когато той изчезне, мускулът е атрофирал и увисва“, отбеляза Емилия.

„Всичко е въпрос на баланс в бременността. Ние не се храним за двама, носим плод в себе си, но количеството калории, които трябва да приемем е по-малко отколкото сме приемали. В първите 3 месеца трябва да увеличим калориите с 300, а след това с 400 за следващите месеци. Това не е нещо особено. Важно е храната ни да е балансирана за да може плодът да е захранен добре. И да е чиста храната“, подчерта Емилия.

Периодичното гладуване е подходящо за хора, които искат бързо да влязат във форма. За жените обикновено се дават 14 часа, за мъжете 16-18 часа, постигат се добри резултати. И яжте умерено количество храна“, посочи Емил.

Целия разговор вижте във видеото.