Общество

Д-р Станимир Хасърджиев: Вместо глоби трябва да има стимули за явяване на профилактичен преглед

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Глобата за неявяване на профилактичен преглед е един от начините да се санкционира някого, който не изпълнява нещо, но преди да се стигне до глоби всичко друго трябва да е уредено. До момента не мисля, че ние сме направили всичко, което трябва да убеди хората защо трябва да отидат на профилактичен преглед. Не съм убеден доколко тези профилактични прегледи се извършват така както трябва да бъдат направени.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. Той посочи, че за да си направи профилактичен преглед, често трябва да се взема отпуск, защото часът почти никога не се спазва. 

Нелепо е да говорим за санкции, по-скоро според мен трябва да се направят промени с някакво поощряване за хората, които променят начина си на живот. Например с ден отпуск, с намаляване на данъци, ако не си пушач например, това е много често срещано в доста държави. Този един ден, в който ти ще отидеш при лекар, няма да промени съдбата ти. Но, ако не пушим, спортуваме, развиваме мозъка си, тогава е съвсем друго.

„Докторът в България само пише (на хартия – бел. ред.), ако имаше адекватна дигитализация можеше да се лишим от това писане. Още преди 10г. съм виждал в държави, където има дефицит на лекари и не са супер богати, да се внедряват технологии на дигитализации, където да не се налага това писане. Телемедицина се въвежда също“, посочи д-р Хасърджиев.

Лекарствата изчезват от България по много причини, има такива, които ги използват неправомерно, но не мисля, че са толкова много. Инсулинът изчезва най-вече заради агресивната ни ценова политика, както и защото сме членове на ЕС. За да регистрираш лекарство у нас трябва да е с най-ниската цена от всички страни в ЕС. Сега няма сила на света, която да спре тези западни компании да продават лекарствата в държави, където цените не са толкова ниски“, обясни специалистът.

Според него трябва цените да се изравнят със средни нива за ЕС.

„Този износ така ще намалее драстично. Бих затегнал и контрола по разпространението на лекарствата, ако искам да реша този проблем. Бихме могли да следим къде са тези лекарства - колко влизат и излизат в България. Очевидно нищо за да не се прави толкова време някой няма интерес от това. Аз в сегашния екип на Министерството на здравеопазването виждам лица, които уважавам и имат потенциал да се справят с това. Хората там са знаещи, Околийски например. Дали обаче някой ще им позволи и ще имат времето да направят нещо, ще видим“, каза още д-р Хасърджиев.

Управителят на НЗОК е от най-често сменяемите постове в държавата. За пациентите е добре, че вече има избран директор на здравната каса, защото тези дни имаше затруднения. Управителят на касата трябва да познава тази система, не е никак лесно и не е проста работа.

„Лично не познавам Станимир Михайлов. Научил съм се да не си изграждам мнение по публикации, надявам се този път депутатите да не са направили грешка. Има някакъв досег със здравната система в този кандидат, но ще видим. Като управник и финансист може да е добър, но в НЗОК не всичко е пари, когато става въпрос за здраве трябват и здраве, и опит. Медицината се прави от огромни мултидисциплинарни екипи“, коментира специалистът.

Според него на първо място трябва да се реши въпросът с медицинските изделия.

Всяка държава трябва да намери прозрачен начин пациентите да знаят всяко нещо колко струва. Влиза човек в болница за операция на става и после се почва от тука ще си купиш ставата, толкова ще дадеш и няма информация, нито право на избор. Предстоят промени и за финансирането на лекарства за някои пациенти. Много е важно как ще бъдат разходвани парите в касата“, подчерта д-р Хасърджиев.