Политика

Политиците осъдиха нападението над фенове на „Левски“ в Скопие

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Недопустимо е български граждани да бъдат нападани където и да било. Насилието над тях е абсолютно неприемливо. Мислех че външно министерство вече е във връзка с македонските власти”. Това заяви Даниел Лорер от ПП по повод нападенията над фенове на Левски в Скопие вчера.

В крайна сметка отдавна се знае, че има футболен сблъсък там, и беше предвидимо за македонските власти да вземат мерки”, каза Лорер. “Спортът е един от начините да градим мостове с нашите най-близки съседи, така че не трябва да го превръщаме на арена на политически сблъсък, той трябва да е като между нашите нации, за да може най-после македонските българи да бъдат включени в Конституцията”, подчерта депутатът от ПП.

Той изрази надежда още днес лидерите на ПП-ДБ да внесат проект за промени в Конституцията на България. “Нашата цел е да имаме работеща съдебна система, която осигурява правосъдие за всички нас, така че да намалее корупцията и най-после да започнем да живеем по европейски”, допълни Лорер.

Това е поредната агресия на територия, която няма място в ЕС за момента. Политическата обстановка там предразполага такъв тип провокации. Не знам какво трябва да стане – да убият българин ли, че нашата държава да заеме твърда позиция", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

За цялата тази политическа обстановка отговорността носят ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, които с лека ръка се наведоха, когато страната ни трябваше да има твърда позиция спрямо РСМ. Явно провокациите ще продължат. От името на ИТН мога да заявя, че докато РСМ не спази абсолютно всички изисквания по отношение на българската национална позиция те нямат място в ЕС", подчерта депутатът от ИТН.

Нападението на българските граждани на футболното игрище в РСМ е грозната еманация за всичко, което сме говорили - за разбирателството между двете ни държави до сега", заяви Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Омразата между хората е факт, и не мога да твърдя, че тя не е политически мотивирана. Този много тежък инцидент се случва в контекст на разглеждането на конституционните промени в РСМ, които са залога за тяхното продължаване на европрисъединителните процедури", каза още Георг Георгиев. Той обясни, че вчера е имал разговор с близки на пострадалото момче. „Нападението е било вероятно абсолютно преднамерено, вероломно, хората ги свързахме с нашето посолство, което реагира изключително адекватно. Ако ние не решим кардинално този проблем, такива инциденти явно няма да отсъстват", подчерта Георгиев.

Има много голяма тревога в мен. Македонските власти вместо да помогнат на нашите сънародници, сякаш са вложили усилия в това да арестуват българските фенове, отколкото да разберат от какво е провокирано и как се е стигнало до него, а ние няма да излъжем ако кажем, че то е провокирано именно от омраза. "Пиковата точка на непоносимост е достигната заради реториката, които политическите представители наложиха", смята Георгиев. „Страната ни предложи консулска защита, сега предполагам македонският посланик може да бъде призован. Лошото обаче е, че инцидентите много зачестиха. Не мисля, че РСМ с поведението, което демонстрира е готова да тръгне към ЕС, защото това е въпрос на ценности, на начин на мислене и на поведение. Това, което идва от Скопие не кореспондира с тези европейски ценности", подчерта депутатът от ГЕРБ.

Георг Георгиев поясни, че "всеки път ние слушаме едно и също оправдание". „При Християн Пендиков беше сбиване на битова основа, след това беше неразбирателство, но защо винаги от страната на битите са нашите сънародници. Защо няма агресия от българи или хора с българско самосъзнание. Винаги това, което става, е в една и съща посока, тенденцията е ясна. Президентът на РСМ трябва да се замисли защо властите не успяват да осуетят и да създадат достатъчно сигурни гаранции за всички пребиваващи територията", допълни Георг Георгиев.

„Очаквам българската държава да направи необходимото за транспортирането и лечението на пострадалия в РСМ Петър Бозов. Спортът не може да бъде повод за насилие и омраза и това, че се случват подобни неща е естествен резултат от цялата атмосфера на отношенията ни с РСМ, които не са по вина на България". Това заяви Кристиян Вигенин от БСП.

„В продължение на месеци се всява една атмосфера на омраза към българите и смятаме, че македонската страна трябва сериозно да обмисли своето поведение. Българите да бъдат включени в Конституцията на РСМ, това да бъде сигнал и гаранция за правата на българите. Нека това да бъде представен като естествен резултат от ангажименти на РСМ да предприеме тази стъпка и очакваме с това решение да започне процес на засилване на добросъседските отношения помежду ни", каза Вигенин.

„Агресията е напълно неприемлива“, заяви министър-председателят акад. Николай Денков.

Премиерът подчерта, че вече има българска реакция – изявление на МВнР, а Софийска градска прокуратура се е самосезирала. „Виновните трябва да се понесат наказанията“, добави той.

Най-важното в случая, че „младежът е стабилизиран след операцията, трябва да се види кога може да се върне в България и да бъде лекуван“, каза акад. Денков.

Той определи като много крайна мярка публика от РС Македония да не присъства на реванша Левски-Шкупи, който предстои да се играе в София. „Въпросът ще бъде обсъден с вътрешния и спортния министър. Налагането на подобна забрана е много крайно. За съжаление, организация от другата страна не е била много добра, за да се стигне до такива инциденти. Трябва да видим как да си вземем поука“, каза акад. Денков.