Политика

Продължават дебатите за петролното ембарго

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 07 104903

Европейската комисия очаква Съветът на ЕС да постигне много скоро съгласие за въвеждане на новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват ембарго за вноса на руски петрол. За изключение в момента се говори само за Унгария, Чехия и Словакия. Как ще реагира България? Вижте повече.

 

Посланиците на държавите от ЕС обсъждат черновата на санкциите срещу Русия, в частта за петролното ембарго. Все още няма единодушие, кои страни да получат изключение. Еврокомисията е внесла изменения в предложението за ембарго върху руския петрол, така че да се удължи периодът преди влизането му в сила за Унгария, Словакия и Чехия. Съгласно редактираното предложение Унгария и Словакия ще могат да купуват и да внасят руски петрол по нефтопроводите до края на 2024 г., а Чехия ще продължи да го прави до юни 2024 г.

 

Работим по въпроса да бъде постигнато споразумение и то ще бъде постигнато. Но ако това не се случи в кратки срокове, по-точно до края на седмицата, след Деня на Европа 9 май ще свикам заседание на външните министри. Неприемливо е обсъждането на този въпрос да се обвързва с разпределянето на европейските фондове. Необходимо е Европа да се освободи скоро от зависимостта от руските енергийни ресурси. Може да има допълнителни форми за непряко санкциониране на нефта, например чрез отказ да бъдат застраховани руските танкери, превозващи нефт в държави извън Европа.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външна политика

България също е поискала отсрочка, но не я е получила, тъй като според дипломатически източници "няма реално основание за това", а другите 3 страни имат "обективен проблем".Европейската комисия е получила писмо от унгарския премиер Виктор Орбан, в което критикува предложенията за ембарго на руския петрол.

 

Напълно разбираме, че някои страни са в особено положение заради зависимостта им от вноса на руски горива, а и заради географското им положение. Взехме това предвид при изготвянето на нашето предложение. Еврокомисията получи писмо от унгарския премиер Виктор Орбан, в което е изложено виждането на Будапеща.

Ерик Мамер, говорител на Еврокомисията

Около 20 000 тона всеки ден, или 65% от потреблението на петрол в Унгария, идват от Русия през тръбопроводаДружба“ и няма алтернативни маршрути за доставка, които да заместят това количество. Необходимата инфраструктура ще изисква огромни инвестиции и ще отнеме много време, мотивират се унгарците.Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че Съюзът ще постигне разбирателство за новия пакет санкции срещу Русия.Германия ще засвидетелства солидарност с държави от Европейския съюз, които търсят алтернатива на руския газ и нефт, като помогне на тези в източната част на континента, без свои морски пристанища, да получат достъп до втечнен природен газ, съобщи федералният канцлер Олаф Шолц.