Общество

НА ЖИВО ОТ АРЕСТА: Един от задържаните привърженици на „Левски“ говори пред Euronews Bulgaria

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Намираме се в централно районно управление – около 12-13 фенове на „Левски“. Бяхме несправедливо задържани веднага след пропускателния пункт за заплащане на таксата за магистралата преди стадиона. Служителите на реда избраха три български коли, буквално на случаен принцип, без да е имало никакви провокации, подчертавам, още преди мача да е започнал. Направиха ни обиски и проверка и ни задържаха.“

Това разказа в ефира на Euronews Bulgaria Николай Николов – един от феновете на „сините“, който се намира в столицата на РСМ.

Около 12 часа бяхме без абсолютно никаква вода или нещо за ядене, не ни позволиха да се обадим на никого. Пълна подигравка с нашите права.

„Посланикът ни разясни чисто по законов начин и път как можем да се измъкнем“, посочи Николов.

Той допълни, че след задействането на българския консул в РСМ е била осигурена храна, която те са си заплатили.

Ние оставаме блокирани тук, докато не ни върнат документите. А за да стане това, всеки трябва да заплати по 300 евро на човек. Основанието е по член от техния наказателен кодекс за нарушаване на обществения ред, което въобще не е имало от наша страна. Напълно несправедливо.

„Моментално ще потърсим правата си, когато се върнем в България. Това е изцяло на политическа основа“, подчерта привърженикът на „Левски“.

Той благодари на феновете на „Левски“, които веднага са се организирали и са събрали голяма сума пари за задържаните.

Николов посочи, че представителите на органите на реда са се държали неуважително към българските граждани.

„Очаквам в следобедните часове да бъдем освободени“, каза още привърженикът на „Левски“.

Целия разговор вижте във видеото.