Спорт

Състоянието на наръгания в Скопие фен на „Левски“ се подобрява, няма опасност за живота му

От Euronews България Euronews България

Няма опасност за живота на българския гражданин, нападнат в Скопие вчера. Това съобщават от Външно министерство. Преди мача на „Левски“ със северномакедонския „Шкупи“ в Скопие, фенове на сините бяха нападнати, като привърженик беше намушкан с нож няколко пъти. Състоянието му се подобрява. Пред стадиона е имало и сблъсък между фенове на „Левски“ и местната полиция, има и арестувани български привърженици.

Общо 19 привърженици на Левски са арестувани преди и по време на мача с „Шкупи“, съобщават от полицията в Скопие. Причината е нарушаване на обществения ред. От тях осем души са прибрани за упражнено насилие по време на самия двубой, двама за нападение над полицейски служители, извършващи служебни действия, и девет за агресивно поведение спрямо униформените. Срещу тях са внесени преписки.

Около полунощ полицейски служители са задържали и двама фенове на „Шкупи“ за нарушаване на обществения ред и физическа саморазправа. Срещу тях също ще бъдат повдигнати обвинения, предаде БГНЕС.

В официалното съобщение от полицията се споменава и за нападението срещу четиримата българи, при което е използван остър предмет, и на гражданинът с инициали Д.А. са му нанесени тежки телесни повреди. След предприетите мерки и действия е установена самоличността на по-голямата част от нападателите и случаят е изяснен.

Вчера медии в Скопие разпространиха и кадри от посрещането на феновете на „Левски“:


Важна победа за „сините“


„Левски“ победи с 2:0 „Шкупи“ като гост в Скопие в мач от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Уелтън и Роналдо вкараха головете за сините в двубоя, който се игра на стадион „Тоше Проески“.

„Левски“ спечели с 2:0 гостуването си на „Шкупи“ в първи мач от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Попаденията отбелязаха Уелтън през първото полувреме и влезлият като резерва Роналдо в добавените минути на срещата.

Успехът за 26-кратния шампион на България дойде при изключително напрегната обстановка в Скопие. Преди двубоя привърженик на „Левски“ бе намушкан с нож след нападение от местни фенове и се наложи да бъде опериран по спешност. Други деветима българи бяха арестувани заради хулигански прояви при влизането си на стадион „Тодор Проески”.

„Сините“ играха по-добре и взеха ценен аванс преди реванша на „Георги Аспарухов“ следващата седмица. Късметът също помогна на Николай Костов и неговите играчи при две ситуации - нападател на „Шкупи“ не уцели вратата след груба грешка на Пламен Андреев, а по-късно Кристиян Димитров изби топката точно пред голлинията. Дебют за „Левски“ направи френският халф Асими Фадига, който влезе като резерва в 78-та минута. А защитата не допусна гол в първия си двубой след трансфера на централния бранител Ноа Сонко Сундберг в Лудогорец. Националният стадион на Северна Македония пък предложи доста окаяно състояние на терена, но въпреки това „сините“ записаха единствената българска победа в Европа тази седмица.