Политика

Заплатите в предприятия с над 100 души ще се превеждат само по банков път

От Euronews България Euronews България

Трудовите възнаграждения в предприятия в страната с над 100 души ще се изплащат само по банков път, реши парламентът. Промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които се правят чрез законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., бяха приети на второ четене със 125 гласа "за", 42 "против" и 16 "въздържал се".

Текстовете подкрепиха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Възраждане" и "Има такъв народ" гласуваха "против", а от "БСП за България" се въздържаха. 

Първоначално се предлагаше плащанията на трудовите възнаграждения да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка в предприятия с над 50 работещи и този текст не беше подкрепен от бюджетната комисия. В пленарната зала, по предложение на Венко Сабрутев (ПП-ДБ), беше прието тази мярка да важи за работодатели с повече от 100 наети лица. От задължението за плащане по банков път са освободени малките фирми и еднодневните трудови договори в селското стопанство. 

Прагът, при който трябва да се плаща дивидент по банков път, ще бъде 1000 лева, приеха още депутатите по предложение на Мартин Димитров (ПП-ДБ). Първоначално Министерството на финансите предлагаше този праг да е 500 лева.