Свят

Протестиращи заради поругаване на Корана нахлуха в посолството на Швеция в Багдад

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стотици хора се събраха в един от най-големите квартали в Багдад Ал Садр Сити, за да протестират срещу неотдавнашните инциденти, свързани с поругаването на Корана в Дания и Швеция. Протестиращите извършиха ритуала на самобичуване. Той е шиитски религиозен ритуал за изразяване на гняв, тъга и скръб. Протестът се проведе няколко дни след като хора, разгневени от оскверняването и планираното изгаряне на ислямската свещена книга в Швеция, нахлуха в посолството на страната в Багдад.

Настояваме правителствата на Дания и Швеция да се разграничат от тези действия. Това е голям бунт срещу цялото човечество, а не само срещу исляма. Известно е, че в Ирак има голямо етническа разнообразия. Има християни, саби, язиди и мюсюлмани. По този начин ние трябва да съберем парчетата обратно. Това, което правят Швеция и Дания, е раздробяване на тази социална тъкан.

Ибрахим ал Джабири, директор на офиса на Мартир ал Садр в Багдад

Миналата седмица ултранационалистическа група изгори копие на Корана пред посолството на Ирак в столицата на Дания Копенхаген. От юни насам няколко инцидента, свързани с изгаряне и оскверняване на свещената книга в Швеция и Дания, предизвикаха обществено възмущение в страните с мюсюлманско мнозинство. В знак на протест срещу инцидентите правителството в Багдад прекъсна дипломатическите си отношения с Швеция.