Свят

Иракчанин стъпка Корана пред посолството на Ирак в Стокхолм, ислямският свят протестира срещу Швеция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Двама мъже протестираха срещу исляма на поляна в близост до посолството на Ирак в Стокхолм. Единият от тях, идентифициран от шведските медии като Салван Момика, иракчанин от християнски произход е стъпкал копие на Корана и го ритнал, но не го е запалил. Момика също така е настъпил и ритнал иракско знаме, както и снимки на шиитския духовник Муктада ал-Садр и на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей. Предварителното обявяване на протеста разпали гнева в Ирак и накара протестиращи да щурмуват шведското посолство в Багдад, а от своя страна властите в страната експулсираха посланика на Швеция.

Аз съм мюсюлманка и се страхувам от Бога. Не знам защо законът е такъв. Как могат да му позволят да прави това. Днес е прекрасен летен ден, прекрасен ден в Швеция, на хубаво място като това, хората са си вкъщи и виждат това на улицата, това не е нормално. Финландия, Дания, всички държави, те не позволяват подобни провокации.

Зейнеб - местен жител

Около 50 души, сред които журналисти и шепа контрапротестиращи, наблюдаваха демонстрацията зад полицейските барикади. Стокхолмската полиция потвърди, че е дала разрешение за демонстрация с участието на двама души пред иракското посолство в Стокхолм. В Швеция полицията, а не правителството, решава дали да разреши демонстрации или публични събирания. Полицията трябва да посочи конкретни основания, за да откаже разрешение за публично събиране, като например рискове за обществената безопасност.

Възможностите ни са ограничени в това отношение. Разбира се, преди всяко събитие преценяваме риска по отношение на обществения ред и безопасността. Но що се отнася до становището на жалбоподателя, ние не заемаме никаква позиция. Ние просто гарантираме, че мероприятието може да се проведе по безопасен и подходящ начин.

Феликс Андокер, полицейски комисар

Шведската полиция е повдигнала обвинения в престъпление от омраза срещу Момика. Припомняме, че през юни той изгори Коран пред джамия в Стокхолм. От своя страна шиитският духовник Муктада ал-Садр призова Организацията за ислямско сътрудничество и Арабската лига да се срещнат и да покажат единната си подкрепа за исляма.