Икономика

Като подуправители на БНБ: Чобанов се цели в приемане на еврото, Гюров ще пази борда

От Euronews България Euronews България
Chobanov Gurov Прясно избраният управител на БНБ Димитър Радев (в средата) представи пред депутатите от бюджетната комисия номинациите си за подуправители - Андрей Гюров (вдясно) и Петър Чобанов (вляво). Снимка: БГНЕС

Амбиция в подготовката на България за приемане на еврото и за опазване стабилността на валутния борд декларираха кандидатите за подуправители на БНБ Петър Чобанов (ДПС) и Андрей Гюров (Продължаваме промяната-Демократична България). Те бяха изслушани от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

„Моята професионална кариера започна в БНБ, което повлия в голяма степен да се развия като експерт. Паричната политика трябва да бъде изпреварваща във времето, за да подържа стабилност“, каза Петър Чобанов пред депутатите. Депутатът кандидатства за ръководител на управление „Банково“. Той обясни, че въвеждането на единната европейска валута не се свежда само до обмяна на левове в евро, а и с много работа вътре в БНБ, за да стане тя пълноправен партньор в паричния съюз.

Приемственост в дейността на управление - на резервите в чуждестранна валута и инвестициите в ценни книжа, преструктурирането на кредитни институции и икономическите анализи и прогнози на националната ни банка залага в своята програма пък Андрей Гюров, който е номиниран за ръководител на управление „Емисионно“ в Народната банка.

„Основните предизвикателства ще са съсредоточени в работата по подготовка за присъединяване в Еврозоната. Тук основна задача за мен ще е замяната на левове в евро. То ще изисква детайлно планиране в следващите месеци“, посочи Гюров.

За обмяна на челен опит той планира да поддържа тесен контакт с Хърватската централна банка. Хърватия е последният и най-прясно приет член на Еврозоната от началото на тази година.

Друга цел на Андрей Гюров ще бъде изграждането и прилагането на ефективна комуникационна стратегия за приемане на еврото.

„Сигурност, ликвидност и доходност на валутните резерви са ключови“, подчерта още Гюров и поясни, че в момента тече процес по определяне на дизайна на българските евромонети.

Андрей Гюров бе несполучилият кандидат на ПП за управител на БНБ в миналия парламент, когато до избор не се стигна, а постът се превърна в една от причините за разрива между управляващите в коалиция тогава ПП и ИТН. 

Петър Чобанов пък беше министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.)