Добро Утро, Европа

Френският посланик у нас: Париж не е оказвал натиск на България в спора с РСМ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Франция е направила ново, компромисно предложение към България и Северна Македония в решаването на спора около ветото. 

То не е по-различно от първото и защитава изцяло правата на малцинствата в Общността, включително и на българите. Това обяви в специално интервю за "Добро утро, Европа" френският посланик у нас Флоранс Робин. 

Според нея документът е идентичен с първия, гласуван вече в българския парламент, и не се нуждае от ново разглеждане у нас. 

Париж не е оказвал натиск на България в спора, категорична беше посланик Робин. 


Буквално в последния ден от председателството си на Съвета на ЕС, Париж е направил ново предложение на София и Скопие по въпроса с ветото. Документът е издържан в духа на предишното споразумение, което българският парламент вече гласува и няма нужда да се разглежда отново. Това обяви в "Добро утро Европа" френският посланик у нас Флоранс Робин. 

 

Това е едно компромисно предложение. То не преразглежда, а прецизира предишния документ. Фиксирахме рамка за добросъседство в отношенията между двете държави и потвърждава ангажимента на Северна Македония в защита правата на малцинствата в общността. 

Флоранс Робин, посланик на Франция у нас

Посланик Робин недоумява, защо Скопие твърди, че т. нар. втора редакция на Френското предложение е по-добро от първото. Тя беше категорична, че именно ЕС ще е  гарант за спазване на условията от страна на югозападната ни съседка. 

 

Как ЕС ще гарантира това? Преговорите не са започнали. Съвета на ЕС годишно оценява напредъка на Северна Македония. Програмата по напредъка ще бъде оценявана от всяка една държава членка. Ние ще гарантираме. 

Флоранс Робин, посланик на Франция у нас

По темата с руския шпионски скандал у нас посланик Робин заяви, че Франция следи внимателно случая и след като българското решение за експулсиране е базирано на Доклада на Службите, Европа го подкрепя. 

 

Франция от месец април е експулсирала 41 руски служители на посолството. На първо място е важно да осигурим сигурност за европейските граждани. България може да разчита на нашата подкрепа. 

Флоранс Робин, посланик на Франция у нас

Според посланик Флоранс Робин цяла Европа разчита България да излъчи стабилно управление. Това е още по-важно днес, когато живеем сред толкова предизвикателство -  като икономическата криза, , енергийната и климатичните проблеми. 


Цялото интервю вижте във видеото.