Общество

Кандидатът за шеф на НЗОК ще работи за повече средства за извънболничната помощ и профилактиката

От Euronews България Euronews България
Stanimir Mihaylov

Един от ключовите проблеми е недостатъчната информационна обезпеченост на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в реално време, което позволява отчитането на различни от реалните епикризи. Това заяви кандидатът за управител на Здравната каса Станимир Михайлов, издигнат за поста от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Михайлов е бивш банкер и е единственият номиниран, който бе изслушан от депутатите в здравната комисия.
Ако бъде избран да ръководи Здравната каса, Михайлов се ангажира с подобряване на информационната система, което да доведе до подобряване ефективността на използваните средства в здравеопазването.

Той възнамерява и да пренасочи повече средства за извънболнична помощ и профилактиката, както и финансиране на аптеки в отдалечени райони и повишаване възнагражденията на медицинския персонал.

Като една от първите си стъпки той посочи подписването на договорите с лекарския и зъболекарския съюз, както и да има финансиране на различните медицински дейности по новия бюджет, който трябва да стане факт до края на месеца.

Той се ангажира с подобряване на механизма за закупуване на лекарствени продукти на най-ниска цена от лечебните заведения, които НЗОК заплаща.

По отношение на пациентите Михайлов обеща намаляване на административната тежест и стимулиране на профилактичната дейност. Ще бъде изпращана и обратна връзка към пациентите за извършени медицински дейности, така че пациентът да бъде включен в контрола.