Общество

Лекарите се опълчиха на фармацевтите заради рецептите по здравна каса (Обновена)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Не е ли редно да помислим за необходимостта от създаването на обществени аптеки, било то общински или държавни?

Този риторичен въпрос зададоха от Българския лекарски съюз в официална позиция. Повод за нея бе тревогата на фармацевтичния бранш от новите правила, съгласно които НЗОК няма да покрива стойността на една рецепта, ако в аптеката не са налични всички предписани лекарства в нея.

За този нов регламент разказа в ефира на Euronews Bulgaria председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов вчера. Според него по този начин пациентите ще бъдат принудени да си купуват лекарствата сами. Проблеми имало и в преподписването на договора между фармацевтичния съюз и касата, а това – прогнозира Димитър Маринов – може да остави хиляди пациенти без достъп до финанирани от НЗОК лекарства след 1 април.

Лекарският съюз обаче категорично отхвърли тези тревоги и подкрепи действията на здравната каса.

Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа. За пореден път сме свидетели как БФС всява паника сред обществото, възползвайки се от монополното си положение и злоупотребява с толкова чувствителна тема като здравето. Зад това прозира нежеланието да бъде осъществен ефективен контрол при отпускането на медикаменти, покривани от НЗОК“, се казва в позицията на БЛС.

Оттам защитават решението аптеките да изпълняват всяка рецепта в пълен обем с желание да не се компрометира предписания от лекарите лечебен процес и да се предотвратят злоупотреби с парите на касата за алтернативни медикаменти.

Въпросът за т.нар. желание на пациента  се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. В последствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от  лекаря“, пишат от БЛС.

На финала на позицията те напомнят, че фармацевтичните услуги са прехвърлени изцяло в частния сектор. Именно там се появява и идеята за създаване на държавни или общински аптеки.

 

Временно туширане на напрежението

В късния следобед във вторник от НЗОК излязоха с предложение до БФС за удължаване на действащия договор до 31.05.2023 г.

„За да бъде гарантиран достъпът на здравоосигурените лица до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които НЗОК заплаща напълно или частично, представителите на НЗОК (определени на основание чл. 45, ал. 17 от ЗЗО и с Решение на Надзорния съвет на НЗОК № РД-НС-04-105/28.09.2022 г.), които следва да изготвят и съгласуват реда за сключване на индивидуални договори с аптеките, изпратиха предложение до Българския фармацевтичен съюз за удължаване на срока на действащия договор до 31.05.2023 г.“, се казва в съобщението на здравната каса.

 

Представителите на Здравната каса предлагат на Фармацевтичния съюз срокът на настоящия им договор да се удължи до 31 май. 

Така, според тях, ще бъде гарантиран достъпът до лекарства по здравна каса на всички пациенти. Знате, в ефира на Евронюз България фармацевтите предупредиха, че има опасност пациентите да останат без лекарства от 1-ви април.