Политика

Ултиматум: Москва къса отношенията си със София, ако изгоним руските дипломати

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Изострянето на отношенията между Русия и България получи незабавен отзвук в Народното събрание. На председателски съвет бяха изслушани външният министър Теодора Генчовска и председателят на ДАНС.


А  правителствената пресслужба разпространи позиция на премиера Кирил Петков, в която се казва, че Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители у нас. В изявлението премиерът призовава Русия да оттегли нотата и пише още: "Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности".


Президентът Румен Радев пък призова Кирил Петков да свика заседание на Министерския съвет заради възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация. Според него правителството трябва да вземе решение, съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България. 


Реакции имаше и от страна на народните представители в Парламента.


Москва обеща ответни дипломатически мерки веднага щом стана ясно, че страната ни отзовава 70 служители на руското посолство у нас. Това решение на премиера предизвика и трус в отношенията с досегашния коалиционен партньор - БСП.