Свят

Северна Корея се подготвя за 70-годишнината от Деня на примирието

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Северна Корея се подготвя за честването на Деня на примирието. Тази година на 27 юли се навършват 70 години от края на Корейската война. Краят на войната обаче не слага край на напрежението между двете държави. На военното гробище в покрайнините на Пхенян, местните организираха посещение, с което да покажат своето уважение. Много хора посетиха и военните музеи в страната. В тях гидовете носеха военни униформи, а посетителите се срещнаха и с ветерани от войната.

 

Голямата победа в Отечествената освободителна война е като резултат от сблъсък между куршум и атомна бомба. Тя беше чудо, постигнато благодарение на вярата и волята, изключителната военна мъдрост и необикновеното военно ръководство на един велик лидер.

Чо Джу Хянг, гид във военния музей

В Северна Корея войната се нарича "Победоносната отечествена освободителна война". Местни историци твърдят, че Съединените щати са започнали войната, а Северна Корея я е спечелила. Много световни историци твърдят, че севернокорейският лидер Ким Ир Сен не е успял да изпълни целта си да завземе южната част от полуострова. Учените извън Северна Корея подчертават и ролята на китайските войски в Корейската война, факт който традиционно се омаловажава в Пхенян.

 

Нашите героични войници са се сражавали по славен начин и са отдали живота си за нашата партия, нашите лидери и нашата страна. Ще продължим тази велика традиция на победа и ще я следваме под ръководството на уважавания генерал Ким Чен Ун. 

Ганг Хьок, ученик 

Напрежението между Северна и Южна Корея остава високо след скорошните ракетни тестове на Северна Корея и пристигането на американска ядрена подводница във водите на Южна Корея.