Общество

Президентът: Недопустимо е политически различия да водят до ксенофобия и антисемитизъм

От Euronews България Euronews България
Prezidentstvo

„Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм“. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена по медиите от прессекретариата на държавния глава.

От текста не става ясно защо точно се пуска изявлението, но най-вероятно е по повод антисемитската карикатура с изображението на бившия министър Соломон Паси, която се появи в "Телеграм" канал с името "Възраждане". Преди няколко дни и Министерството на външните работи осъди разпространяването на шаржа, а след това дойдоха и осъдителни позиции от страна на интелектуалци, политици и др. А организацията на евреите у нас вече подаде сигнал до прокуратурата по случая.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отрича тази група да е сред официалните канали на партията.

"Толерантността и взаимното уважение от векове са част от традициите на българското общество и издържаха и в най-мрачните години на Втората световна война, когато България спаси своята еврейска общност и не позволи нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде депортиран в лагерите на смъртта", заявява още президентът Радев в днешната позиция.

И продължава: "Затова дълг на всеки гражданин, неправителствена организация и политическа сила е да уважава ценностите и да отстоява традициите на толерантност на българския народ".