Общество

Скопие разследва НПО заради среща на македонски деца с Румен Радев

От Euronews България Euronews България
Makedonski Mladezhi Prezidentstvo Sreshta Rumen Radev BG Prezidenstvo Ученици от Република Северна Македония на среща с българския президент Румен Радев. Снимка: Пресцентър на Президенството

Властите в Република Северна Македония (РСМ) започнаха разследване срещу ръководството на художественото ателие „Свети Кирил и Методий“ – „Малък Битолски Монмартър“ от гр. Битоля заради организирано посещение в България, в рамките на което македонски младежи са провели срещи с българския президент Румен Радев и представители на други български институции.

Това стана ясно, след като вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски потвърди, че полицията е изпратила сигнал до прокуратурата в Битоля относно случая.

„Очакваме да видим дали прокуратурата ще даде разпореждане за събиране на съответната документация”, каза Спасовски.

По неговите думи „няма жалби от родители на деца, членове на студиото, които са пътували до България и са били снимани на срещи с български политици“. Въпреки това Спасовски настоява да се повдигат наказателни обвинения и да се взимат показания, „за да могат институциите да предприемат действия“.

„Не е необходимо да започваме дела само по сигнал. След като прокуратурата е уведомена, вече има производство“, съобщи той.

Според Спасовски посещението в България било „политическа злоупотреба с деца от страна на българските власти“.

 

„Подобно нещо може да се случи само в Русия, Беларус и Северна Корея“

„Правителството на Северна Македония стигна ново дъно: вътрешният министър Оливер Спасовски нареди на полицията да започне досъдебно производство срещу учител, защото завел деца да рисуват в България - пред Народния театър и в Пловдив, а след това посетили българския парламент и президентството“, реагира късно снощи бившият външен министър Екатерина Захариева от своя фейсбук профил.


„Не знам дали колегите разбират как изглежда това - сякаш правят отчаяни крачки да се присъединят към един много фамозен световен клуб. Не, не става дума за Европейския съюз. А за все по-намаляващия клуб на тоталитарните режими“, допълва Захариева.

Според нея подобно нещо може да се случи само в държави като Русия, Беларус и Северна Корея.

„А всички си мислехме, че на Балканите сме затворили тази мрачна страница от историята. Жалко, тъжно, подло и абсурдно!“, пише още тя.

Makedonia Bulgaria Risunka Naroden Teatur Bulgarska Pamet Рисунка на български и македонски ученици пред Народния театър "Иван Вазов" в София. Снимка: Фондация "Българска памет"

В началото на юли 30 млади художници от Република Северна Македония и България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България пред Народния театър в София. Това е третата поред среща на млади художници от двете държави рамките на кампанията „От двете страни на границата“ на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“, а президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 художниците от България и Република Северна Македония, които участват в инициативата за добросъседство и приятелски отношения между двете държави, припомня БТА.