Европа

Внезапни мощни бури отнеха живота на най-малко трима души в Хърватия и Словения

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Мощни бури, последвали поредица от изключително горещи дни, предизвикаха истински хаос в Хърватия и Словения. Силните ветрове и проливни дъждове връхлетя Хърватия и Словения, като уби и рани няколко души. Бурята е втората в рамките на два дни, която връхлита двете страни след поредица от изключително горещи и сухи дни.

Бурята в Хърватия започна около 16 часа, след внезапно притъмняване.

Поройният дъжд създаде внезапни наводнения, а мощен вятър връхлетя Загреб. Бурята спря градския транспорт, предизвика прекъсвания на електрозахранването и остави улиците блокирани от паднали дървета. Всички линии на спешните служби в Загреб, от пожарните служби до спешна помощ, са заети заради големия брой обаждания", каза кметът на града Томислав Томашевич и призова гражданите да се обаждат само в случай на опасност за живота и крайна необходимост, докато ситуацията не се стабилизира.

Според информация на пожарните служби западната част на града е останала без електричество. Движението в засегнатите столични квартали е преустановено. Има отнесени от вятъра ламаринени покриви и паднали дървета. Бурята е достигнала и град Карловац, югозападно от столицата. Съобщава се за щети по автомобилите и прозорците, няма информация дали е прекъснато електричеството.

Най-малко двама души бяха ранени в Словения, където ветровете пречупиха дървета и откъсна покриви. Един човек е загинал, а друг е бил ранен, когато върху тях е паднало дърво в района на езерото Блед.

Словенските власти съобщиха, че десетки хиляди хора са останали без електричество, а десетки къмпингуващи са евакуирани от лагерите си, тъй като силният вятър е преобърнал палатките им.

Властите предупредиха алпинистите да стоят далеч от планинските райони.