Свят

Сухото и горещо време продължава да изгаря Европа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Рекордни горещини се очакват по целия свят - от САЩ, където десетки милиони хора се борят с опасно високи температури, до Япония, където термометрите също удариха 40 градуса.

Опустошителното горещо време продължава да мъчи южна Европа. На остров Крит през почивните дни бяха измерени рекордните 44 градуса. 

Временно разхлаждане донесоха днес северни ветрове в Гърция, благодарение на които горещините от последните дни намаляха, а живакът на термометрите се върна под 40 градуса по Целзий в по-голямата част от страната. Въпреки леката почивка от жегата обаче метеоролозите предупреждават, че страната ще бъде обхваната от нова гореща вълна през настъпващата седмица.

От сряда нататък "температурата отново ще се повиши", заяви метеоролог по държавното радио, като прогнозира скок до 44 градуса в Атина. Заради изключително сухия въздух и ветровете опасността от горски пожари е много висока, предупреждават от службата за гражданска защита.

Ставаме много рано сутрин, за да направим обиколките и да посетим атракциите, защото знаем, че след 10 часа става много трудно за посещение, много горещо, особено с деца.

Томас Беърти, от Сингапур

За трети пореден ден днес много археологически обекти в страната бяха затворени между 11:30 ч. и 17:30 ч.

Акрополът в Атина беше затворен за туристи заради непоносимата жега на археологическия обект, който не предлага никаква сянка. През последните няколко дни много посетители получиха леки топлинни удари там на фона на преминаващата през страната гореща вълна "Цербер", кръстена на триглавото чудовище от Дантевия "Ад".

Лекарите съветват хората и особено туристите да пият много вода и да избягват силни физически натоварвания.

Изгарящи горещини продължават да измъчват и Италия. Туристите, които излизаха в столицата на Италия Рим и Ватикана, се обливаха с вода от фонтани или се криеха зад вентилатори с надеждата да се избавят от горещата вълна.

Току-що слязохме от круизен кораб. Сега сме на обиколка в Рим. Имаме шапки. А през горещата част на деня се връщаме в хотела си. Ще си направим сиеста.

Бет Фридман от Канада

Петнадесет града в Италия, повечето от които в централната и южната част на страната, са с червен код, предупреждаващ за висока степен на риск за възрастни хора, бебета и други уязвими групи.

Очакват се рекордни температури през тази седмица.