Euronews Сега

Размяна на пленници: 144 украински военни са били освободени от руски плен

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

От украинското военно разузнаване публикуваха видео, за което твърдят, че показва размяната на пленници между Украйна и Русия. Президентът Володимир Зеленски потвърди, че 144 украински военни са били освободени от руски плен в рамките на размяна на пленници - най-голямата от началото на войната.

 

Искам да кажа на близките си, че скоро ще се върна при тях. Честно казано, превъзбуден съм от емоции. Беше много трудно да шофирам, защото беше поредният опит да се върна у дома, а преди това не се получи. През цялото време, докато пътувах, си мислех, че ще се провали, нещо ще се обърка и ще се върнем в плен.

Артур Липка, украински войник

От освободените украински пленници - 95 са участвали в защитата на завода „Азовстал“ в Мариупол. Много от тях са със сериозни наранявания, включително изгаряния и ампутации. Сега им се оказва медицинска помощ.

При размяната всяка страна освободи еднакъв брой пленници. 

Междувременно най-малко 4 души бяха убити, а 5 - ранени при руски ракетен обстрел срещу жилищна сграда в южния украински град Миколаев. 

4-етажна сграда беше частично разрушена при атаката. От Москва потвърдиха, но заявиха, че руските сили са ударили така наречената от тях тренировъчна база за „чуждестранни наемници“ в региона.