Европа

Русия се изтегли от Змийския остров

От Euronews България Euronews България
Maxar Snake Island WorldView-1 на Maxar Technologies показва обзор на Змийския остров в Черно море във вторник, 21 юни 2022 г.

Русия е изтеглила силите си от украинския Змийски остров, като нарече това "жест на добра воля", за да позволи на Киев да изнася селскостопански продукти.

"Kато жест на добра воля, руските въоръжени сили изпълниха задачите си на Змийския остров и изтеглиха разположения там гарнизон", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Съобщението дойде, след като Украйна предприе няколко нападения срещу руските сили на черноморския остров.

"КАБУМ! На Змийския остров вече няма руски войски. Нашите въоръжени сили свършиха чудесна работа", написа в Twitter Андрий Ермак, ръководител на администрацията на украинския президент Володимир Зеленски.

Руското министерство на отбраната заяви, че изтеглянето има за цел да покаже на света, че "Русия не възпрепятства усилията на ООН за организиране на хуманитарен коридор за превоз на селскостопански продукти от Украйна".

Москва добави, че "топката сега е в полето на Украйна", обвинявайки прозападната страна, че все още не е разминирала черноморското си крайбрежие.

Украйна обвини Русия, че краде нейното зърно, допринасяйки за световния недостиг на храни, причинен от блокирания в украинските пристанища износ на зърно

По-рано в четвъртък назначените от Москва власти в черноморското пристанище Бердянск съобщиха, че търговски кораб, превозващ 7000 тона зърно, е напуснал окупирания от Русия украински град, защитен от руските военноморски сили, и се е отправил към "приятелски страни".

От седмици Украйна обвинява Русия, че краде реколтата й от пшеница от окупираните от руската армия райони в Южна Украйна и я продава незаконно на международните пазари. Москва отрича всякаква кражба.

Конашенков добави, че изтеглянето от Змийския остров "вече няма да позволява на Киев да спекулира с предстояща продоволствена криза", като твърди, че е невъзможно да изнася зърно поради руския контрол над района.

Map Snake Island Карта, показваща местоположението на Змийския остров

Змийският остров, разположен в северозападната част на Черно море близо до украинския и румънския бряг, беше превзет от Москва в началото на офанзивата в Украйна, започнала на 24 февруари.

След това островът редовно е бил обект на украински безпилотни самолети и ракетни удари.

На 21 юни Русия заяви, че е отблъснала "безумен" опит на силите на Киев да си върнат Змийския остров.