Свят

Американският войник, арестуван в Северна Корея, се е опитал да избегне наказание

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Американският войник, който избягал от Южна в Северна Корея е бил арестуван, след като пресякъл границата между двете държави. Твърди се, че това е редник втори клас от американската армия Травис Кинг. Той трябвало да бъде изпратен обратно в САЩ, където го чакала дисциплинарна процедура заради обвинение в нападение. Но вместо да се качи в самолета, войникът направил обиколка с екскурзовод на демилитаризираната зона на границата между двете Кореи.

Един от нашите военнослужещи, който е пътувал без разрешение, е пресякъл военната демаркационна линия. Разбрахме, че той е в ареста в Корейската народна демократична република. Следим ситуацията отблизо. Работим, за да уведомим най-близките му роднини.

Лойд Остин – министър на отбраната на САЩ

Все още не е ясно дали Смит е искал да дезертира в Северна Корея.

Може би той е искал да избегне наказание и влизането в Северна Корея само е влошило положението му.

Тара Коп – журналист от Асошиейтед прес

Според експерти, режимът в комунистическа Северна Корея може да използва бягството на американския войник за пропагандни цели. Съединените щати са сочени като главен враг на Пхенян.

През 2018 г. на трима американски граждани беше разрешено да се върнат у дома от Северна Корея. Година по-рано почина Ото Уормбиър, американски студент, който беше арестуван по време на учебно пътуване в международно изолираната страна и 17 месеца по-късно бе прехвърлен в кома в родината си.

Часове след като редник Кинг пресeче границата, Северна Корея изстреля две балистични ракети, които са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония.