Свят

САЩ изпратиха ядрена подводница в Южна Корея

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съединените щати изпратиха ядрена подводница в Южна Корея за първи път от четири десетилетия насам. Този ход идва след множество предупреждения към Северна Корея, че всяко използване на ядрени оръжия в битка ще доведе до края на нейния режим. Представители на Южна Корея и Съединените щати проведоха в Сеул учредителната среща на Консултативната група по ядрени въпроси, за да обсъдят начините за засилване на възпирането срещу ядрените заплахи на Северна Корея.

Отговорът ни е напълно ясен, в случай, че Северна Корея възнамерява да използва ядрени оръжия. Отговорът ни ще бъде съкрушителен и в днешния ни съвместен документ заявяваме, че усилията ни ще бъдат решителни.

Кърт Кембъл, координатор на националната сигурност на САЩ по въпросите на Индо-Тихоокеанския регион

Възможността за използване на ядрено оръжие от Северна Корея отново стана актуална след като страната проведе около 100 ракетни изпитания от началото на миналата година.

Ако Северна Корея атакува Южна Корея с ядрени оръжия, Съединените щати ще предприемат бързи и решителни действия заедно с Южна Корея, показвайки твърда решимост, която ще доведе до края на севернокорейския режим.

Ким Те-хьо, заместник-директор по националната сигурност на Южна Корея

Миналата седмица Северна Корея проведе втори тест на по-бърза и мощна междуконтинентална балистична ракета, предназначена да порази континенталната част на Съединените щати. След като наблюдава това изстрелване, севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да укрепи още повече бойните ядрени способности на страната си.