Европа

Стотици полети в Италия бяха отменени заради стачки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Стотици полети от и за Италия бяха отменени в събота, което принуди пътниците в пика на туристическия сезон да правят алтернативни планове, за да стигнат до набелязаните дестинации.

Профсъюзите във въздушния транспорт започнаха планирана стачка два дни след аналогичен протест на железопътните работници, който парализира движението на влаковете в апенинската държава.

Лятото в Италия е активен сезон за стачки в транспорта, докато синдикатите настояват за по-добри трудови договори и заплащане.

Не сме щастливи да създаваме неудобства на пътниците, това не е нашата цел. Нашият фокус е върху това да бяхме извикани по-рано от министерството, за да се опитаме да отложим или предотвратим стачката. Искахме да седнем на масата и да подновим колективния трудов договор.

Сара Ди Марко – член на транспортния синдикат Filt-Cgil

Националният превозвач ITA съобщи, че е отменил 133 полета, повечето от които вътрешни, но и такива до Мадрид, Амстердам и Барселона. Нискотарифните компании „Райънеър“ и „Вуелинг“ отмениха стотици полети заради стачката от 10 до 18 часа.

Сред стачкуващите бяха пилоти, стюардеси и наземен персонал. Синдикатите Filt Cgil, Uiltrasporti и Ugl Transporto обявиха стачката заради „непреодолими разногласия“ с „Малта еър“, оператор на полети на „Райънеър“.