Култура

Близо 60 събития ще има на тазгодишната "Аполония", съобщи директорът на фестивала

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Близо 60 събития ще бъдат организирани за гостите на 39-ото издание на фестивала за изкуство и култура „Аполония“ в Созопол. Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria Маргарита Димитрова, директор на Фондация „Аполония“. Събитието ще се проведе от 28 август до 5 септември, включително.

„Ще могат да се видят прекрасни неща – дали ще бъде кино, дали театър, дали концерти – класически, поп, рок, джаз, дали литература. Тази година литературата е с много силен акцент. Ще има и различни изложби, всичко, което е наречено култура и изкуство, присъства при нас“, разказа още Димитрова.

Тя съобщи още, че на 3 септември писателят Георги Господинов, носител на тазгодишната престижна награда „Букър“, ще се срещне със свои читатели в Созопол и ще разкаже за творчеството си.

За първи път у нас ще бъде и друга забележителна писателка и разследваща журналистка от Беларус - Светлана Алексиевич, която през 2015 г. получава и Нобелова награда за литература. „Тя ще може да сподели преживяванията си, ще разкаже свои емоции и за настоящите политически събития“, сподели Маргарита Димитрова.

На „Аполония“ ще бъдат прожектирани и най-новите български ленти - „Добрият шофьор“ с Малин Кръсетв и Геро, Васил“, „Чалга“ и др.

Ще бъдат играни и представленията „Великденско вино“ с Владо Пенев, постановките на театър 199, на Пазарджишкия театър, на Младежкия театър, Сатиричният и др.

Цялото интервю във видеото.