Култура

Издателят на "Времеубежище": Прекланям се за това, което Георги Господинов направи

От Euronews България Euronews България

Издателят на романа „Времеубежище“ Божана Апостолова споделя пред Euronews Bulgaria за впечатленията от престижната награда "Букър", която писателят Георги Господинов получи миналата седмица. Нашият кореспондент Илиян Велков гостува в дома ѝ в Пловдив. 

Няма по-голямо удоволствие за който и да е българин, от това да получим „Букър“, споделя издателqt.

Тя заяви, че Георги Господинов е един от първите автори, които тя е издала. За нея няма нищо по-важно от духовността, която спасява човека и това Георги Господинов го показва.

„Книгата е издадена в 25 държави и това е достатъчно за всеки българин да ходи с гордо вдигната глава. Малко българи могат да се похвалят с подобно нещо.“, коментира Апостолова.

Тя споделя, че Георги Господинов е прославил пръв България, за което тя му се покланя.

„Покланям се за това, което Георги Господинов направи. Дали има и доза късмет, не знам, а и не си задавам този въпрос.“, допълва тя.

Относно това какво пожелава на Георги Господинов за бъдещето, тя отговори:

„Пожелавам му да си остане все така скромен и да продължава да пише. Знае ли човек, може да роди още по-добра книга от „Времеубежище“. Пожелавам му да бъде жив и здрав. Издавам го повече от 20 години и се изненадах от това, което е написал. Той пише главно за миналото. На мен ми се иска да се опита да види бъдещето, такова каквото всеки българин очаква. Само Бог знае дали ще бъде.“

Според нея, българите са си останали българи. И с отрицателното, и с положителното. Трябва да има духовно поколение, хората да бъдат честни, а не непременно да искат да имат много пари.

На въпроса какво как да се открие талант в един писател, тя коментира, че е необходимо човек да е чел достатъчно и да усеща стила на текста. 

Божана Апостолова изрази благодарност към журналистите, защото чрез интервютата и говоренето си те отварят вратата на България към света.

 

Цялото интервю вижте във видеото.