The Cube

The Cube: Между 20 и 30 хиляди метеорита годишно падат върху земната повърхност

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Метеоритите със сигурност не са редки явления на Земята и е напълно възможно да се натъкнем на късчета от междупланетното пространство. Средно на година между 20 и 30 хиляди метеорита падат върху земната повърхност с общо тегло 10 тона. Трудно е да се каже кой е най-големият метеорит, паднал на Земята, но до момента най-големият открит метеоритен кратер е този в пустинята Хийла в Аризона. Неговата дължина е километър и 200 метра  и е дълбок е около 170 метра. Образувал се е преди около 50 хиляди години, при падането на метеорит с диаметър около 50 метра.

Преди обаче да продължим нататък е добре да изясним разликите между телата, които могат да се наблюдават в небето и в открития космос.

Астероидите са основно камъни, със съдържание на метали. Това е материалът, от които е изградена слънчевата система и обикновено астероидите са на между 3 и 4 милиарда години. Възможно е те да бъдат изстреляни от съседните планети. Кометите са подобни на тях, но са съставени предимно от лед. Метеорите пък са тела, които вече са паднали върху земната повърхност. Някои от тях са чист диамант или могат да съдържат до над 20% злато и цветни метали. Добре знаете, че диамантите са изключително скъпи камъни, а за най-големия шлифован диамант в света се смята, че е създаден именно от метеорит, ударил Земята преди 2,6 милиарда години. 555 каратовият диамант е продаден на търг за 3,75 милиона евро.

Частиците от астероиди и комети, които изгарят напълно преди да достигнат земната повърхност са метеори, така се нарича и самото явление, което наблюдавахме и преди дни. На територията на България са открити общо 6 метеорита като първият открит у нас е този край Разград през 1740г. Намерени са два къса с тегло 22,5 кг и 2,5 кг. Последният метеорит открит в България е през 1966г. около село Павел. Намерени са три къса с приблизително тегло над 3 кг.

Познат е един единствен случай, в който при падането на метеорит има постадали хора. Това е Челябинския метеоритен взрив. През 2013г. В Челябинска област в Руската федерация пада метеорит и разтърсва земята. Ранени са най-малко 1200 души, най-вече от счупването на стъкла от ударната вълна.

Метеоритите са изключително интересни не само заради произхода си, но и заради факта, че можем да научим как се е формирала Слънчевата система. От обсерваторията в Рожен предупреждават, че ако откриете наскоро паднал метеорит не е добре да го държите в себе си, тъй като е възможно той да съдържа радиоактивни елементи.