Общество

Авиатор: Веднъж на 2000 г. пада метеорит, който може да нанесе щета на Земята

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Снощи учех на бюрото си в София и през прозореца, който гледа на Север. Видях светлина, която отначало ми заприлича на сигнална ракета, но в следващия момент светлината буквално се взриви и изпълни цялото небе с изключително ярка светлина.

Това разказа пред Euronews Bulgaria обучаващият се за ръководител полети Михаил Петков, който е сред очевидците на падането на метеорита снощи.

Тъй като често наблюдавам небето, веднага ми стана ясно какво е въпросното явление – метеорит, който се разпадна в атмосферата. Не съм астроном, но мога да уверя всички, че опасност няма, тъй като Земята има щит, а именно атмосферата, който всеки ден ни пази от хиляди подобни метеоритчета и ги изгаря далеч преди да станат опасни за нас или дори за въздушния трафик.

 

Виждал съм стотици метеорити, т. нар. падащи звезди, но такова нещо не бях виждал. Мога да си представя, че човек, ако не е запознат може да се уплаши изключително много.

Статистиката показва, че веднъж на едва 2000 г. пада толкова огромно небесно тяло, което все пак да направи някаква щета на Земята. Въпросното не беше толкова голямо, защото към момента нямаме никакви щети. То също може да удари Земята, но под формата на прашинки и малки камъчета, които няма да навредят на никого. Трябва да е над 30 м диаметърът на метеорита, за да може дори едно малко камъче да достигне до Земята.

Вижте целия разговор във видеото.