Икономика

Експерт: Проектът за сондажите в Черно море е изключително скъпо и рисковано начинание

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Новината за 13 милиарда кубически метра природен газ годишно, които очакват да добиват компаниите OMV и TOTAL е съвсем нова информация. Развитието на тези ресурси в Черно море от българска страна са на режим проучване дали има достатъчно газ там. Това каза Костанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията. От 2012 г. Досега са направени няколко такива проучвателни сондажа, като резултатите от тях са много разнопосочни и не са изцяло обнадеждаващи, каза още тя. Съмнявам се, че е открито нещо ново, защото от 2021 г. не са правени проучавтелни сондажи.

 

Тези проучвателни сондажи са изключително скъпи и сложни за извършване. Те изискват специално оборудване – кораби, екип, хеликоптери, които да се заемат с тази задача. Включването на държавата в този проект би имал смисъл ако държавата наистина иска да се развива и той да продължи. Рискът е изключително голям и е по-добре да стои в частни инвеститори, а не в държавата.

До голяма степен има смисъл България да продаде на Украйна реакторите на АЕЦ Белене, защото съм момента това е един „зомби проект“, посочи още Костанца Рангелова. Издръжката и поддръжката на тези реактори е в размер на милиони на година. Това, от което украинската страна има най-голяма нужда са парогенератори, а не самите реактори. Така че остатъкът от тази техника би могла да остане и да се използва от АЕЦ Козлодуй, обясни експертът.

Правенето на енергийна стратегия е труден и тежък процес, нужно е и политическо визионерство, каза още Рангелова.

Цялото интервю вижте във видеото.