България

Година след трагедията: Какво показва разследването за смъртта на подп. Валентин Терзиев?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Една година след инцидента с подп. Валентин Терзиев, който загина при учение край Шабла. Какво показа разследването тогава, има ли нови данни, някой пое ли отговорност – разговаряме със съпругата на подп. Терзиев Димитрина Попова.

 

Все още разследването тече. До мен не са достигнали никакви официални резултати, въпреки че сме обявили, че желаем да са включим и да бъда уведомявана. Доколкото знам, просто се разследва, но няма никакви обявени материали, ясноти и т.н. по разследването.

Димитрина Попова, съпруга на загиналия подп. Валентин Терзиев

Никога няма да бъда съгласна с първоначалната експертиза (за загуба на пространствена ориентация). Официалната, която тече във Военна прокуратура, последно съм проверявала преди половин месец – кутията е намерена в края на септември и вече седем месеца експертизата не е изготвена. Няма изготвен разчет на кутията, категорична е Попова.

 

Никой не е поел отговорност за инцидента – ако някой беше поел, може би щеше да стане известно. Доколкото ми е известно, всички участници в учението са си по местата.

Димитрина Попова, съпруга на загиналия подп. Валентин Терзиев

Никой не ме е потърсил – нито във връзка с инцидента, нито във връзка с личния ми живот. Единствено по Коледа идваха преките колеги на съпруга ми. Но те не са от ръководителите, споделя съпругата на загиналия пилот.

Делото, което заведох, и то си тече. И аз не мога да разбера какво чака това дело. Чака някой съдия да се произнесе, казва тя по повод съдебния иск, заведен от името на детето ѝ срещу авиобаза „Граф Игнатиево“.

 

Освен психиката ми, нищо не се е променило – всичко си продължава по старому.

Димитрина Попова, съпруга на загиналия подп. Валентин Терзиев

Разговора вижте във видеото.