Свят

Срещата на върха в Мадрид: Какви са решенията?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Пътят за Швеция и Финландия за присъединяване в НАТО е вече отворен след постигнатото споразумението във вторник между двете държави и Турция, вследствие на което Турция вдига ветото си върху Швеция и Финландия.

Пробивът дойде след четиричасови разговори точно преди срещата на върха да започне в Мадрид. Това събитие се смята за най-значимата промяна в европейската сигурност от десетилетия, след като двете иначе неутрални държави потърсиха закрила от НАТО.

Сделката включва Швеция и Финландия да работят заедно с Анкара по проблема с тероризма- което означава обща работа по промяна на законодателствата, или дори екстрадиция по аспекти на теророизма.

Швеция и Финландия ще трябва да вдигнат също така и ембaргото, което налагат върху оръжията на Турция.

Днес лидерите на НАТО ще проведат дискусии и на тема Украйна и за начина, по който ще продължи да се оказва подкрепа в бъдеще.

Ще има и разговори за укрепването на батaльоните на НАТО по Източния фланг, както и изготвянето на нова стратегия, обхващаща следващото десетилетие, която ще заклейми Русия като най-значимата и най-директна опасност за Алианса.

За пръв път ще бъдат засегнати и предизвикателствата, поставени от Китай.

За Евронюз България - Ефимия Куцокоста от Мадрид