Европа

Екстремни температури с над 45 градуса обхващат Европа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

От петък максималните температури в Гърция се очаква да надхвърлят 40 градуса по Целзий, а в столицата Атина и 45 градуса. Властите призоваха жителите и туристите да бъдат предпазливи и препоръчаха да се избягват големи физически натоварвания. Много градове и общини ще отворят зали с климатици за хората, за да може те да се приютят там. Профсъюзите искат неработен ден. Метеоролозите не могат да  предвидят колко време ще продължи горещата вълна. Те се опасяват обаче, че високите температури може да продължат до десет дни. Опасността от пожари засега не е голяма, тъй като до преди няколко седмици в Гърция имаше обилни валежи. 

В осем големи италиански града е обявен червен код, след като горещата вълна, обхванала страната, се засилва. Болцано, Флоренция, Фрозиноне, Латина, Перуджа и Торино се присъединиха към Рим и Риети във втората гореща вълна през това лято. Прогнозите са, че настоящата гореща вълна ще продължи цяла седмица с температури над 40°C. 

Буквално не можеш да дишаш. Ние в Сан Салво, в област Абруцо имаме море. Въпреки че Рим е много красив, от високите температури сме направо без сили.

Никола Франческо, италиански турист

Термометрите продължават да се покачват значително и в цяла Испания, а предупреждения има в повече от 30 провинции. Очаква се температурите да достигнат дори 44 градуса. Активирани са препоръки за високи температури.

В разгара на горещата вълна много от хората в Мадрид търсят убежище на сянка. Кучетата се разхлаждат във фонтаните, търсейки облекчение от горещите температури. А туристите се разхождат с чадъри, търсейки вентилатори и бутилки с вода.

Тъй като горещата вълна продължава, властите призовават жителите и туристите да вземат предпазни мерки, да се хидратират и да избягват продължителното излагане на слънце.

Пийте колкото се може повече вода. Всъщност, между другото, за мен е много важно, че правителството е осигурило обществени съоръжения за вода, където можете да си напълните бутилката. Това помага много.

Матео Естрада, турист от Колумбия

Над 18 000 души са починали в Италия в резултат на силните горещини, които страната преживя през миналото лято. Това е най-големият в Европа брой смъртни случаи, свързани с горещините от общо 62 000 за целия континент. Испания е на второ място с 11 000 смъртни случая, следвана от Германия с 8 000.

Миналата година Европа беше засегната от поредица интензивни горещини, които доведоха до суша и опустошителни горски пожари.

В проучване се посочва, че за периода на миналото лято, средната температура в Европа е била с около 2 градуса над средната.

Учените твърдят, че климатичната криза, причинена от човешките емисии на парникови газове, води до по-чести и по-интензивни екстремни метеорологични явления като горещи вълни, суша, силни бури и наводнения.