Европа

В Северния Атлантик отчитат рекордни температури на водата

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В град Плимът, Великобритания, учените са все по-загрижени за затоплянето на океаните. Според екологът Дан Смейл, водата в пристанището е с температура 18 градуса по Целзий, което е с четири градуса повече от обичайното. 2023 година чупи рекорди по отношение на температурата на морската повърхност в Северния Атлантик, като май е най-горещият от 1850 г. насам.

 

Винаги сме знаели, че изменението на климата и затоплянето на океаните са истински стрес за морския живот. Но си мислех, че това ще се случи след десетилетия, а не сега. И ако температурите продължат да се покачват и надхвърлят 20, 22 градуса, тогава това може да бъде наистина вредно и пагубно за някои от нашите видове. 

Дан Смейл, еколог

Причините за рекордните температури са две: естественото явление Ел Ниньо и сахарският прах, който действа като щит, отразяващ слънчевите лъчи. Но за да измерят температурата на водата на по-дълбоко ниво, изследователите не могат да разчитат на сателитни снимки.

 

Видовете, които са по-характерни за Средиземноморието, всъщност започват да се насочват към нас. Така че ние сме нащрек за нови видове, които могат да се появят и да изчезнат или да се появят и да се установят в този район.

Клеър Уидикомб, специалист по планктона

Горещите вълни на континента също вече са факт. През изминалата седмица в Испания термометрите удариха 46 градуса. Синоптиците прогнозират най-горещото лято в историята.