Общество

Д-р Александър Симидчиев, ПП-ДБ: Трябва да има ясни критерии при избора на шеф на НЗОК

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Преди да има разговори за регулаторите, включително и за НЗОК, трябваше да има ясен критерий за подбор на хората. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria пулмологът и депутат от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев по отношение на избора за кандидат за управител на Здравната каса .

НЗОК е една от най-големите финансиращи институции в страната и човекът, който застане начело трябва да има доста широк опит не само в управлението, а и в управление на финансови потоци, каза д-р Симидчиев.

Идеалният кандидат от моя гледна точка би трябвало да има икономическо и управленско образование. Това не е задължително и не е вкарано в критериите за подбор, но трябва да знаем предварително кои са хората и как ги подбираме.

Това, по думите на медика, е и причината от ПП-ДБ да имат възражения относно всички предложени кандидатури. Ако има ясни критерии обаче, той е категоричен, че ще предложат и свой кандидат. Според него обаче изборът не бива да бъде отлаган твърде дълго.

Реформите в здравеопазването са бавен процес, обясни още д-р Александър Симидчиев.

Това е все едно да се опитваме да ремонтираме един двигател докато той работи. Системата на здравеопазването не може да спре, така че процесите не биха могли да бъдат твърде резки. Това, което целим да направим с по-големите инвестиции в областта на доболничната помощ е пациентите, които не са тежки случаи, така че да постъпят в болница, да получат такава доболнична помощ.

По отношение с казуса „Болница Лозенец“ и разкритията за луксозен апартамент в лечебното заведение, д-р Симидчиев коментира, че разследващите органи трябва да направят необходимите проверки. Изборът на декан на Медицински факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ прилича на случая с избор на управител на НЗОК – те стават относително бързо и без ясни критерии, каза още д-р Александър Симидчиев.

Цялото интервю вижте във видеото.