Общество

Обновиха инфекциозното отделение в севлиевската болница

От Euronews България Euronews България

С близо 300  хиляди лева по европейска програма Инфекциозното отделение на общинската болница в Севлиево, беше ремонтирано изцяло. То е построено през 1936 г. и не е ремонтирано от десетилетия. Болницата изпитва обаче недостиг на специалисти.

За съжаление, имаме двама инфекционисти, единият доайен – най-възрастният в областта- на 82 години, и един, който е на 60 години! Всъщност, кадровият дефицит от млади попълнения е особено осезаем при нас...намерихме резерв от чуждестранни студенти, които са останали в България, такъв  е примерът в Ортопедия, където имаме двама граждани на Индия, двама на Сирия!

Пламен Цеков, управител на МБАЛ- Севлиево

Освен лекари от Индия, Сирия, Кувейт и Съединените щати, в болницата работят и украински бежанци. Мария Голубнича, която е избягала от ужаса на войната, започнала работа от началото на годината като медицинска сестра във Вътрешно отделение.


Тук работя 6 месеца, много ми харесва, учила съм в Украйна и в Украйна съм работила 10 години. Много хубава болница, много добри колеги и персонал, много ми хареса. Трудности има, но когато има подкрепа, то е по-леко.

Мария Голубнича, медицинска сестра

От Министерството на здравеопазването търсят начини да повишат интереса към специализациите.

Доста специалисти и лекари с придобита специалност липсват на територията на страната. Освен инфекциозни болести, това например е патология, детски болести, и някои екзотични специалности. Това, което прави министерството е - обявяване на места за специализация,  държавна поръчка, тоест финансира се срока на специализацията.

Проф. Илко Гетов, заместник- министър на здравеопазването

В момента минималните прагове на заплатите на заетите в здравеопазването са – 2000 лева за лекар и 1500 лева за медицинска сестра.